Egészség hírek

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Ígéretesnek tűnik a gyomor- és nyelőcsőrák beazonosításában egy kilégzési teszt – állítják az Imperial College London kutatói.

Idejében kiszűrheti a gyomor- és nyelőcsőrákot egy új légzési teszt – tudatták kutatók. Ennek lényege, hogy ötféle vegyi anyagot azonosít a leheletben, 85 százalékban pontos ezen rákfajták felderítésében – a tanulmány szerint több mint 300 páciens esetében működött.

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

A felfedezés azért jelentős, mert évente 1,4 millió gyomor- vagy nyelőcsőrákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Mindkét daganatos betegségnél sajnálatos tény, hogy csak késői szakaszában derül fény rájuk – ezért az 5 éves túlélési esély mindkét rák esetében csupán 15 százalékos. 

A tanulmány eredményeit az Európai Rák Kongresszuson mutatták be 2017 januárjában.

„Jelenleg a gyomor- és a nyelőcsőrák diagnosztizálásának egyetlen módja az endoszkópia, amely módszer drága, invazív és esetében komplikációk kockázata is fennáll” – mondta el dr. Sheraz Markar, a londoni Imperial College munkatársa a kongresszus sajtóközleményében.

Az endoszkópia egy rugalmas cső, amelyet a nyugtatót kapott páciens torkán vezetnek le a gyomorhoz, hogy betekinthessenek az emésztőrendszerbe.

„A légzés teszt azonban tökéletesen hozza az eredményt első körben, feleslegessé teszi az endoszkópiát. Hosszútávon korábban felfedezett betegséget és kezelést is jelent, vagyis a páciensnek jobbak lesznek a túlélési esélyei” – tette hozzá Markar.

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

A rákos sejtek különböznek az egészségesektől, másmilyen vegyi anyag mixet állítanak elő. A tanulmány azt sugallja, képesek leszünk ezeket a különbségeket detektálni, s a leheletet használni ahhoz, hogy kiderüljön: mely betegek hajlamosabbak a rákra és melyek kevésbé.

Markar azt is elmondta: a légzés tesztet még érvényesíteni kell egy nagyobb csoportban történő használattal – a kutatók nagyobb mértékű kísérletet terveznek az elkövetkező 3 év során.

A tanulmány eredményeit egyelőre előzetesnek tekintik, amíg nem jelenik meg a szaksajtóban.

Kapcsolódó cikk:

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak 

Emésztési panaszok kivizsgálásában profi a Ring Klinika

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >