2016. 11. 30. - 12:40

Mely gyerekeket taglózza le az ételallergia?

Mely gyerekeket taglózza le az ételallergia?

Napjainkban sajnos igen sokakat érint az élelmiszer-allergia. Az azonban, hogy melyik fajba, etnikai csoportba tartozik az ember, nagymértékben befolyásolhatja, hogy mire érzékeny.

Nem mindegy, melyik embercsoportba tartozunk – legalábbis az ételallergia szempontjából. Egy amerikai tanulmányból most kiderült, hogy a feketebőrű és a spanyolajkú gyermekeknél sokkal jellemzőbb a kukorica-, kagyló- és hal allergia, mint a fehérbőrűeknél.

Világossá vált az is, hogy összehasonlítva őket a fehérekkel, a feketebőrű csemeték hajlamosabbak az asztmára, az ekcémára, valamint a szója allergiára.

Egyes gyerekeknek elég, ha esznek a földimogyoróból - súlyos reakcióra számíthatnak

Egyes gyerekeknek elég, ha esznek a földimogyoróból - súlyos reakcióra számíthatnak

Az eredményeket a 817 gyermek bevonásával készült tanulmány részletezte - az alanyok közül mindenkinél megállapították az étel-allergiát, születésük és 18 éves koruk között valamely időszakban. Kiderült, hogy a faji és az etnikai hovatartozás igen fontos tényező abban, miként érinti az élelmiszer-allergia az embereket.

„Az Egyesült Államokban az ételallergia egy igen elterjedt probléma – magyarázta dr. Mahboobeh Mahdavinia, a tanulmány vezető szerzője, a Chicagói Rush Egyetem allergia- és immunológia szakértője. – Célunk az volt, hogy jellemezzük ezeknél a gyermekeknél az allergia kimenetelét, valamint azonosítsuk a köztük levő eltéréseket a megfelelő kezelésekhez, nevezetesen az afro-amerikai, a latin és a fehér élelmiszerallergiával küzdő gyerekek esetében.”

Az ételallergia csak Amerikában a gyerekek 8 százalékánál fordul elő.

A leggyakrabban a földimogyoróra érzékenyek a gyerekek, mindhárom csoportban. A fehérbőrűeknél sokkal sűrűbben fordul azonban elő a csonthéjas-allergia, beleértve a mandulát, a brazil diót, a kesudiót és a pekándiót, mint a feketebőrűeknél és a spanyoloknál. A csonthájasokra való allergia érdekes módon különbözik a földimogyoró-allergiától.

A feketebőrű és a spanyolajkú gyerekek ételallergia szempontjából veszélyeztetettebbek

A feketebőrű és a spanyolajkú gyerekek ételallergia szempontjából veszélyeztetettebbek

„A legaggasztóbb az, hogy az afro-amerikai ás a spanyol gyermekeknek jelentősen nagyobb az esélyük az élelmiszerből származó anafilaxiás sokkra is, amely egy súlyos allergiás reakció. Ugyanők azok, akik gyakrabban kerülnek a sürgősségire az ételallergiából származó reakciók miatt, összevetve őket a fehérbőrű gyerekkel” – mondta el dr. Mahboobeh Mahdavinia.

A szakember szerint további kutatásokra van szükség, hogy azonosítsák az élelmiszer-allergiát és érzékenységet minden embercsoportra nézve, ennek segítségével ugyanis kifejleszthetnek egy „kultúraspecifikus”, jóval hatékonyabb oktatási programot az ételallergiák kimenetelének javítása érdekében.

A tanulmány a Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Számít a lisztérzékenységnél, hol és mikor születtél 

A reggeli kihagyása hizlalja a gyerekeket?

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.