2016. 06. 21. - 15:40

Miért keverik a szódabikarbónát és a sütőport?

Miért keverik a szódabikarbónát és a sütőport?

Számos ember jön zavarba, amikor egy receptben a sütőpor helyett szódabikarbónát olvas – valóban, egyszer az egyiket, másszor a másikat érdemes használni, de kombinálni is lehet őket. Mi az igazság?

A szódabikarbóna és a sütőpor már megjelenésre is hasonló, ráadásul mindkettő alkalmas arra, hogy ételt készítsenek vele. Hogy melyiket mikor érdemes alkalmazni és hogyan, miként lehet kombinálni ezeket, azt azonban sokan nem tudják.

Ha a dologba a kémiát is belekeverjük, a dolog csak még bonyolultabbá válik, ezért célszerű egyszerűen elmagyarázni, melyikről mit kell tudni.
A szódabikarbónát számos süteményben és indiai kenyérhez használják, tésztakelesztéshez.

Szódabikarbóna és sütőpor

A sütőpor és a szódabikarbóna akár egyszerre is használható

 

Amennyiben savas természetű dolgokhoz keverik, mint például citrom, túró, aludttej vagy író, aktiválódik. Azaz, elkezdi növelni és kiterjeszteni a tésztát és a vajat, miután hozzájuk adták.
A szódabikarbóna a kekszek, palacsinták, indiai kenyér remek kisegítője, de utóbbihoz pluszban sütőpor is adható.

Ha a süteménynek egy picit kesernyés íze lesz, túl sok szódabikarbónát adagoltunk hozzá. Érdemes a receptet alaposan áttanulmányozni, csak a szükséges mennyiséget használjuk.

Egy kevés szódabikarbóna barnás színt kölcsönöz a kekszeknek és süteményeknek.

Szódabikarbóna kanálon

A szódabikarbóna mennyiségét tartsuk be, mert kesernyés ízt okozhat a túl sok

A sütőpor szintén tésztakelesztő jellegű, szódabikarbónából és savas természetű összetevőből áll, mint amilyen a tartar krém.
Kettős működésű kelesztő anyag, azonnal aktiválódik, amint belekeverjük a tésztába, majd pedig még egyszer, amikor a tésztát melegíteni kezdjük.

A sütőport leginkább süteményekhez adják, hogy növeljék a tömegüket, s főként olyan receptekben alkalmazzák, ahol nem szerepel savas jellegű összetevő, citrom, túró vagy ecet.

A kettőt akár kombinálni is lehet a sütemény emelése, tömegnövelése céljából.

Kapcsolódó cikk:

Ne edd! Mégis, mi a különbség?

Mit érünk heti négy krumplival?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.