2016. 05. 31. - 16:25

Ne edd! – De mégis, mi a különbség?!

Ne edd! – De mégis, mi a különbség?!

Régóta téma, hogy vajon mit kenjünk a kenyérre: a vaj vagy a margarin jobb választás? Egyáltalán mi a különbség a telített és telítetlen zsírsavak között? A helyzet az, hogy ezt nagyon sokan nem tudják.

A vásárlók többsége zavarban van, amikor döntenie kell: melyiket vásárolja meg a kenhető finomságok közül – ez derült ki egy új kutatásból, amelyet az Unilever Flora márkája végzett el.

A One Poll által végigvitt kutatás szerint a fogyasztók nem észlelnek jelentős különbséget a kenyérre kenhető krémek és margarinok között, abból a szempontból, hogyan készülnek ezek és mit tartalmaznak. Akkor sem, ha a margarin a brit boltok polcain például már nem is található meg.

Egy tömb vaj

A vásárlók jó része nem tudja, milyen különbséget kéne éreznie

A vásárlók közel fele tévesen kategorizálja az egészséges, telítetlen zsírsavas élelmiszereket, mint amilyen például a Flora: régi vágású margarinnak tartják azokat. Az emberek 60 százaléka nem is tudja, mi a különbség a telített és telítetlen zsírsavak között, s a többség úgy gondolja, hogy a vaj előnyösebb az egészségre nézve, mint a kenhető krémek.

A valóságban a margarinnak 80 százalékos zsírtartalmúnak kell lennie, vagy még többnek. Az ekkora zsírtartalommal rendelkező termékek pedig már nincsenek jelen a piacon.

A krémeket másképp készítik, egyszerű, valós és ízletes összetevőkkel, melyeket a konyhaszekrényünkben is megtalálunk, beleértve a magvakat és a növényi olajokat. A Florában például lenmag, repce és lenmag található.

Vajas pirítós

Sokan szeretik az egyszerű vajas pirítóst

 

A tudósok régóta azt ajánlják, csökkentsük a telített zsírsav bevitelét és helyettesítsük telítetlen zsírokkal őket, így azokkal, amelyek a kenhető krémekben találhatók.

James Brennan, az Unilever marketingmenedzsere elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a vásárlók jó részét kifejezetten zavarba ejtik az egymásnak ellentmondó tudományos javaslatok.

A cég több mint 12 millió fontot fektetett abba, hogy a mai családok tisztább képet kapjanak arról, honnan is jön az étel, amelyet megesznek, miből áll, hogyan készül, s mára az egészséges telítetlen zsírokat tartalmazó termékek jobban beazonosíthatóak a fogyasztók számára.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.