Egészség hírek

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Számos, autizmussal élő gyermek szenved gyomor- és bélrendszeri problémáktól, így például gyomorbajoktól és székrekedéstől. Egy új tanulmány szerint mindez a stresszből eredhet, melyre szervezetük fokozottan reagál.

Valószínű, hogy a stresszre adott fokozott reakció állhat az autista gyermekek gyomor- és bélrendszeri problémáinak hátterében – sugallja egy új tanulmány. Vezetője, dr. David Beversdorf elmondta: ha egy autista pácienst székrekedés és más, gasztrointensztinális gondok miatt kezelnek, általában hashajtót adnak neki annak orvoslására.

„Eredményeink szerint azonban a betegeknek van egy csoportja, akiknél egyéb tényezők is hozzájárulnak a problémához. Noha több kutatásra lenne szükség, a szorongás és a stressz reakció igen fontos lehet egy páciens kezelésében” – tette hozzá.

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Az új tanulmányban 120 autista fiatal vett részt a szüleivel. Utóbbiak adtak információt a gyermekek gyomor- és bélrendszeri tüneteiről. Összességében közülük 51-nek voltak ilyen panaszai és 69-nek nem.

A gyermekeket 30 másodperces stressz tesztnek vetették alá. Hogy értékeljék a stresszre adott választ, a kutatók nyálmintákat vettek minden résztvevőtől, a teszt előtt és után egyaránt – ezzel a kortizol szintet vizsgálták.

A kortizol olyan hormon, melyet a szervezet stressz alkalmával szabadít fel. A test azért teszi ezt, hogy megelőzze a gyulladást, melyet a citokin nevű anyagok okoznak, s ezek összefüggésben vannak az autizmussal, a stresszel és a gyomor- és bélrendszeri problémákkal – mondták el a kutatók.
A tanulmány kimutatta, hogy a gyomor tünetekkel küzdő gyermekeknek magasabb volt a kortizol szintje stressz hatására, mint azoknak, akiknél nem voltak tapasztalhatóak panaszok.

„Tudjuk, hogy az autista személyeknél sokkal intenzívebb a stresszre adott reakció, s ezen páciensek közül néhányan gyakori székrekedéssel, gyomorfájdalommal és egyéb gyomorproblémával küzdenek” – mondta el Beversdorf.

Hozzátette: ahhoz, hogy megértsék a miértet, közelebbről is megnézték a kapcsolatot a gyomor- és bélrendszeri tünetek, valamint az immunmarkerek között, melyek a stresszre adott válaszért felelősek. Összefüggést találtak a stressz hatására megemelkedett kortizol szint és ezen tünetek között.

A tanulmányt a Brain, Behavior, and Immunity szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

Mely gyerekeket taglózza le az étel-allergia?

 

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >