Egészség hírek

Személyreszabott beültetés – Új segítség meddő pároknak?

Személyreszabott beültetés – Új segítség meddő pároknak?

Sajnálatos tény: ma Magyarországon 150 ezer meddő pár él. Ennek több oka is van, az azonban nem kérdés, hogy segítségre van szükségük. Folyamatban van azonban egy új, diagnosztikai eljárás kidolgozása, mellyel az embrióbeültetési protokoll személyre szabható.

A sajtóközlemény letöltéséhez kattintson IDE-->

Hazánkban az utóbbi években sajnálatosan megnőtt azon párok száma, akik hosszú ideje hiába próbálkoznak gyermekvállalással. A társadalmi változások miatt a szülés egyre későbbi életkorra tolódik, s ilyenkor a termékenység már nem a legjobb.

Magyarországon 150 ezer meddő pár él jelenleg, akik számára a mesterséges megtermékenyítés jelenthet megoldást – ezen belül is a lombikbébi program, melynek lényege a laboratóriumi körülmények között előállított embrió beültetése az anyaméhbe.

Nagyon sok pár vár hiába gyermekre - a mesterséges megtermékenyítésben bízhatnak

Nagyon sok pár vár hiába gyermekre - a mesterséges megtermékenyítésben bízhatnak

Ám a sikeressége csupán 25 és 35 százalék közötti, egy beültetési ciklusra.

Az embrióbeültetés hatékonyságát hivatott javítani az a StartUp projekt, melyet a Digital Factory Zrt. mentorált. 

2016. augusztus elsején indult el a Quantabio Kft. „Perfect Time: Géndiagnosztikai Algoritmus a születendő babákért” című projekt megvalósítása, melyhez Quantbio Kft. 79 220 575 forint vissza nem térítendő támogatást nyert 85%-os támogatás intenzitással a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, Technológiai Start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat III. alprogramján.

A cél a beültetés hatékonyságát komplex adatelemzési algoritmussal javítani.

Az ugyanis, mennyire lesz sikeres egy embrió beültetés, több dolgon is múlik: egyik legfontosabb a méhnyálkahártya állapota. Nemzetközi szinten végzett felmérések szerint az esetek 20 százalékában időben eltolódhat a méhnyálkahártya befogadóképessége, s ezt csak részben lehet kimutatni.

A szóban forgó új fejlesztés célja olyan diagnosztikai eljárást kidolgozni, mely segítségével a klinikus képes lesz személyre szabni az embrióbeültetési protokollt.

Ennek érdekében mérik a biomarkereket és komplexen elemzik az adatokat – a módszerrel olyan klinikai döntéshozatali algoritmust alakítanak ki, amellyel az orvos személyre szabhatja a kezelési sémát – az embrió beültetése a lehető legoptimálisabb időpontban végezhető el.

A módszer még klinikai tesztelés alatt áll, s ha ez sikeres lesz, elkezdődhet a termék, illetve szolgáltatás nemzetközi téren történő előállítása is.


A rendszerrel integrálhatóak lesznek a több platformon előállított adatok, miközben az egészségügyi- és személyes adatok nem kerülnek veszélybe.

Védik és elkülönítve kezelik azokat, de a klinikus minden segítséget megkap az elemzés által.

A mesterséges megtermékenyítés hatékonyságát a beteg adatainak rendszerezésével, valamint a döntéshozatal elősegítésével igyekeznek elérni, majd pedig a legjobb hatékonyságú eljárásokat átültetni a gyakorlatba.

A projektről ITT videó és bővebb információ is megtalálható.

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >