2015. 02. 14. - 08:00

2015 legtrendibb zöldsége

2015 legtrendibb zöldsége

Kikiáltották az év legtrendibb zöldségét, mely kiváló alapanyag és számtalan diétás étel is készíthető belőle. Kívácsi vagy melyik is ez a szuperzöldség? Cikkünkből meguthatod!

Egy Amerikai magazin minden évben megválasztja az év legtrendibb zöldségét, mely címet idén a karfiol nyerte el. A karfiol a vadkáposzták egyik termesztett változata. Színe fehér és a felépítését adó rózsák egymáshoz szorosan illeszkednek. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas a zöldségek között (60 mg/100 g) melyet képes fagyasztása során is megőrizni. Továbbá gazdag ásványi sókban is. Felhasználása a konyhában rendkívül sokrétű.

 

A karfiol remek C-vitamin forrás 

 

Húspótló

Rántva igen népszerű vegetáriánus étel, így húspótlónak is kiváló. Általában valamilyen szósszal vagy más rántott zöldségekkel, sajttal szokás tálalni. 

 

Szénhidrát helyett

Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően számos szénhidrátdús köret és alap helyettesítésére szolgál diéta során. Készíthetünk belőle akár pizza alapot vagy krémes karfiolpürét is.

Pizza alap

Pizza alapként az összedarált és megpárolt karfiolt zabpehellyel és tojással elkeverve tepsire kilapítva tudjuk kisütni alacsony fokozaton.

Püré

A karfiolpüré a krumlipüré helyettesítésére is tökéletes. Elkészítése során szintén feldaráljuk, megpároljuk a karfiolt és túróval, tejföllel krémesre turmixoljuk majd a krumplipüréhez hasonlóan ízesítjük.

 

Önmagában megpárolva, joghurtos öntettel is megállja köretként a helyét

 

Sütemények

Bármilyen meglepő is, de a reformsütemények konyhájában is népszerű alapanyag a karfiol. Íze megfelelő elkészítéssel szinte teljesen semlegesíthető, vizes állaga pedig remekül lazítja a sütemények tésztáját és csökkenti kalória-és szénhidrát tartalmukat.

 

Savanyúság

A főételek mellé tálalt savanyúságok között is előkelő helyet foglal el a ropogós karfiol. Elkészítése otthoni körülmények között is egyszerű, szezon esetén pedig kimondottan alacsony költségvetésből is kivitelezhető.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.