2013. 12. 14. - 04:54

Stressz nass

Stressz nass
Így kerüld el a nassolást stresszhelyzetekben.
Étkezési szokásainkra a stressz kétféleképpen hathat. Talán a kedvezőbb esetnek nevezhető amikor összeszűkül a gyomrunk, gyomoridegünk van és egyáltalán nem kívánunk semmiféle ételt. A másik esetben pedig stressz hatására stressz-evőkké válunk.

sütemény

Stressz alatt szervezetünk a magas energiatartalmú ételeket kívánja

A stressz evésnek is vannak különböző formái. Vannak súlysabb és enyhe, hétköznapi esetei is. A legjellemzőbb típusa, amikor stresszes időszakban szervezetünk idegrendszere fokozott igénybevétel alatt van, így jobban vágyakozik bizonyos fajta ételek után. Ha jobban megfigyeljük, rendszerint "hízlaló kalóriabombákra" vágyunk ilyenkor. Ilyenek a különböző édességek, csokoládék, pizzák, tészták, stb. Ennek oka rendkívül egyszerű: a szervezetünk azt próbálja megszerezni, amiből a lehető legtöbb energiát nyerhet.

gyömölcs

Az édesebb gyömölcsökkel kiválthatjuk az édességeket és még vitaminokat is vihetünk be szervezetünkbe

Néhány trükkel azonban egy-egy stresszesebb időszakunkban kordában tarthatjuk étkezési szokásainkat:

1. Ha előre  tudjuk, hogy egy stresszesebb időszak következik, ne akkorra időzítsük diétánkat, hiszen a csökkentett energiabevitelhez való alkalmazkodás csak pluszban leterhelné szervezetünket.

2. Építsünk be az étrendükbe egy kicsivel több szénhidrátot - persze a jobb fajtákból.

3. Ha nagyon megkívánunk valamit, engedjünk a csábításnak, de tartsunk mértéket!

4. Igyekezzünk más pótcselekvést találni magunknak az evés helyett, például sportoljunk vagy olvassunk.

5. Végezetül, pedig fokozottan támogassuk szervezetünket vitaminokkal a nehezebb időszakokban.

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.