2013. 12. 14. - 04:54
Stressz nass
Így kerüld el a nassolást stresszhelyzetekben.
Étkezési szokásainkra a stressz kétféleképpen hathat. Talán a kedvezőbb esetnek nevezhető amikor összeszűkül a gyomrunk, gyomoridegünk van és egyáltalán nem kívánunk semmiféle ételt. A másik esetben pedig stressz hatására stressz-evőkké válunk.
Stressz alatt szervezetünk a magas energiatartalmú ételeket kívánja
A stressz evésnek is vannak különböző formái. Vannak súlysabb és enyhe, hétköznapi esetei is. A legjellemzőbb típusa, amikor stresszes időszakban szervezetünk idegrendszere fokozott igénybevétel alatt van, így jobban vágyakozik bizonyos fajta ételek után. Ha jobban megfigyeljük, rendszerint "hízlaló kalóriabombákra" vágyunk ilyenkor. Ilyenek a különböző édességek, csokoládék, pizzák, tészták, stb. Ennek oka rendkívül egyszerű: a szervezetünk azt próbálja megszerezni, amiből a lehető legtöbb energiát nyerhet.
Az édesebb gyömölcsökkel kiválthatjuk az édességeket és még vitaminokat is vihetünk be szervezetünkbe
Néhány trükkel azonban egy-egy stresszesebb időszakunkban kordában tarthatjuk étkezési szokásainkat:
1. Ha előre tudjuk, hogy egy stresszesebb időszak következik, ne akkorra időzítsük diétánkat, hiszen a csökkentett energiabevitelhez való alkalmazkodás csak pluszban leterhelné szervezetünket.
2. Építsünk be az étrendükbe egy kicsivel több szénhidrátot - persze a jobb fajtákból.
3. Ha nagyon megkívánunk valamit, engedjünk a csábításnak, de tartsunk mértéket!
4. Igyekezzünk más pótcselekvést találni magunknak az evés helyett, például sportoljunk vagy olvassunk.
5. Végezetül, pedig fokozottan támogassuk szervezetünket vitaminokkal a nehezebb időszakokban.
(SJ)