Kutya-Macska

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem mindegy ugyanis, milyen összetételben fogyasztanak értékes tápanyagokat kedvenceink.

Érthető, hogy háziállatainkat, amelyek sok esetben családtagok is, nemcsak szeretettel, hanem számukra megfelelő falatokkal is el szeretnénk halmozni.

Sok kutyatartó nem tudja azonban, mi is lenne a legjobb kedvencének. Természetesen, az eb elél kenyéren és csontokon is, de ha tudunk neki egy kicsit komplexebb ételt biztosítani, figyeljük a állateledelek címkéit is.

 Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Az etetésnél fontos szem előtt tartani a tápértéket. Ahogyan az embernél, az ebeknél is érdemes húst, zöldséget és gabonát kombinálni.
Lássuk, mi mindenre van szüksége a kutyának?

A zsírok és olajok tekintetében az állateledel általában marha vagy csirke zsírt tartalmaz, esetleg lazacolajat. Ásványi és növényi olajok is lehetnek benne.

Fehérjére nagy szüksége van kutyánknak. Fontos, hogy legyen az állateledelben húskészítmény – érdemes jobban megnézni, milyen hús van benne, azaz marha, csirke vagy pulyka található az eledelben, mert az nem elég biztató, hogy baromfiból készítették azt.

Szénhidrátot enniük kell az ebeknek. Nem kell tőle félni, nyugodtan lehet adni kedvencünknek gabonát (lehet teljes kiőrlésű is), krumplival, borsóval is etethetjük. Ha jól keverjük az eledelben ezeket, a kutya jóízűen meg fogja enni. Kevesebb tápértéke van a kukoricának, lisztnek illetve a különböző magvaknak, ezeket kerüljük inkább.

Ha a kutya etetését otthoni élelmiszerekből oldjuk meg, szintén figyeljünk oda arra, hogy meglegyen a fehérje, a szénhidrát, a zsírok és olajok megfelelő aránya.

A tartósítószerektől nem kell tartani – ha állateledellel etetjük kedvencünket, ezek nem hagyhatók ki belőle, de nézzük meg a címkén, hogy természetes szerekkel tartósították-e az ételt. A kémiai anyagokat kerüljük, de a rozmaring vagy az E-vitamin például megfelelő a célra.

Kapcsolódó cikk:

Kutyahidegben is egészségesen 

Mit gondolnak rólunk a macskák?

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >