2021. 01. 11. - 17:40

Izgalmas alapanyagok az új trend ételei között

Izgalmas alapanyagok az új trend ételei között

Újdonságnak számító alapanyagokra lehet készülni 2021-ben, amelyekkel eddig kevésbé ismert szószok, zöldségek és fűszerek párosulnak.

Időről-időre a gasztronómiában is megjelennek újdonságok – nem kivétel ez alól az új esztendő sem. A trendeket nem tartja vissza a járványhelyzet, módosulnak az alapanyagok, a divatos szószok és fűszerek használata változik – adta hírül a diningguide.hu.
 
Nézzük, mi lesz jellemző 2021-ben.
 
1.Aquafaba vagy csicseriborsó főzővíz: mivel meglehetősen nagy a viszkozitása, a vegán konyha is szívesen alkalmazza. Tojás helyett is használható, s majonézt lehet készíteni belőle, így salátaöntetekhez kiváló, de ha kell, süteménykészítéshez is hasznos.
 
2.Za’atar: ez a fűszerkeverék közel-keleti, hasonlóan például a hummushoz. Bár tájonként módosulhat az összetétele, jellemzően kakukkfű, pirított szezámmag, oregánó, majoranna, cserszömörce, görögszéna és izsóp alkotja. Zöldségekhez és grillhúsokhoz adva is kitűnő, ha azonban olívaolajjal keverjük, pasztaként ehető.
 
A Za'tar nevű keleti eredetű fűszer
A Za'tar nevű keleti eredetű fűszer
 
3.Dukkah: egy újabb fűszerkeverék, ez azonban egyiptomi eredetű. Pirított magvakból készítik, így mi magunk is elkészíthetjük, ha összetörünk néhány típust egy mozsárban. Általában van benne dió, mandula vagy törökmogyoró, édeskömény, köménymag, koriander- és szezámmag, valamint só. Meg lehet szórni vele a salátákat, de olívaolajjal keverve magában is alkalmazható – tudatta a diningguide.hu.
 
4.Cukorborsó: zsenge, apró borsó, melyet a franciák úgy hívnak: mange tout (azaz megeszem mindet). Ropogós, ízletes, de meglehetősen drága.
 
5.Savanyú káposzta és egyéb, fermentált, savanyú zöldségek: bár északon nagy divat, hazánkban is előszeretettel fogyasztják az emberek a fermentált és savanyított zöldségeket, melyek most előtérbe kerülnek.
 
6.Pecsétviaszgomba: a keleti gombatípus kiváló immunerősítő, melyet porrá őrölve fogyasztanak és leforrázzák. Teához, smoothie-hoz, reggeli gabonához, kakaóhoz keverhető. Olyan ízvilágot képvisel, mint a kávé és a tea.
 
7.Kamut: lényegében egy Egyiptomból származó ősbúza, magas fehérjetartalommal és alacsony glikémiás indexszel. Gluténtartalmú, de nem allergizál annyira, mint megszokott gabonáink. Jó alapanyag ázsiai, de olaszos tészták készítéséhez is – írta meg a diningguide.hu.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.