Az ünnepek egyik nagy kedvence: a gesztenye
A téli napok kedvelt finomsága, ami nem csoda, hiszen isteni az íze, ráadásul számtalan dolgot lehet készíteni belőle. Most összegyűjtöttünk néhány egyszerű receptet, ha nincs karácsonyi süti ötleted.
Gesztenyés szelet
Csupán 50 dkg keksz, 50 dkg gesztenyemassza, kevés tej és rum kell hozzá. Összegyúrom az alapanyagokat, majd egy hosszúkás tálcán egyenletesen szétterítem. A sütemény krémjéhez szükséges 2 cs. vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg porcukor. Elkészítem a pudingot, hűtőbe teszem, majd a margarinból és a krémből habot készítek, amit a pudinggal összekeverek. A tetejére pedig tejszínt készítek cukrászhabból, porcukorból és habfixálóból. Végül pedig megszórom némi csoki vagy gesztenye reszelékkel.
Gesztenyés kifli
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- fél cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek joghurt
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalókat összegyúrom, pihentetem, majd 2-3 mm vastagra kinyújtom. Kiszaggatom pogácsa szaggatóval, 1 tojásfehérjét kicsit felverek és körbe kenem a tésztákat. Ezután a közepébe gesztenyét teszek kevés rummal, majd sütőpapíros tepsiben kis kifliket sodrok. Végül bekenem, kevés tojás fehérjével, megszórom kis reszelt dióval, 180 fokos sütőbe teszem, és megsütöm.
Gesztenye golyó
Hozzávalók:
- 50 dkg darált keksz
- 20 dkg margarin
- 1 cs (25dkg) gesztenye massza
- 15 dkg porcukor
- 1 dl rum
A hozzávalókat összegyúrom, majd 1 kanál langyos tejet adok hozzá. Utána kisebb golyókat formázok belőle. Ezután 2 tábla csokit felolvasztunk 5 evőkanál olajjal. Ebbe mártogatjuk a golyókat, egy kis részt kihagyva, mint az igazi gesztenyén.
N.O.