2013. 11. 24. - 21:34

Baklava

Baklava
A híres török sütemény, amelyik minden gyrosos üzletben ott csábít  pulton.
A baklava elkészítése
Hozzávalók:

- 30 db réteslap
- 150g margarin
- 300g dió
- 100 g cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 150 g méz

baklava

A baklava a leghíresebb török sütemény hazánkban

Elkészítés:

Legelőször ledaráljuk a diót. Majd a margarint felolvasztjuk egy edényben - ezzel fogjuk majd kikenni a tepsit. Egy másikban felmelegítjük a mézet, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg fel nem olvad benne. Ebbe beletesszük a diót és jól összekeverjük. Ha kész, a megolvasztott margarinnal kikenünk egy akkora tepsit, amekkorába a réteslapok beleférnek. Első rétegként leterítünk 2 réteslapot egymásra, majd ezt is megkenjük olvasztott margarinnal és ezt ismételgetjük 10 réteslapig. Ezután rákanjük a mézes-mogyorós töltelék felét, majd ismételten 10 lapig rétegezzük rá a lapokat úgy, hogy kétlaponként margarinnal kenjük meg a lapok tetejét. A második 10 lap után a töltelék másik felét is felkenjük a rétegzett süteményünk tetejére, majd ezt szintén betekarjuk 10 rétesappal a szokásos kettes rétegzéssel. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, majd amíg felmelegszik, addig a sütemény tetejét bevágjuk olyan formákra, ahogy majd később szeletelni szeretnénk - de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben 20 perc alatt pirulásig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor igény szerint egy kis citromos mézes sziruppal leönthetjük.

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.