Citromos sütemény reggeli ébresztőnek
Frissítő, kicsit édes, kicsit savanyú desszertre vágyunk? Ha van otthon néhány citrom, kezdetnek ideális! Készítsünk belőle egyszerű, csupán öt hozzávalóból álló süteményt.
Ha unjuk már a nehéz, krémes, csokoládés desszerteket, váltsunk valami üdítőbbre! A citrusos ízek kedvelőinek különösen csábító lesz az alábbi, mindössze öt összetevőből készülő sütemény.
Reggeli kávéhoz és vendégvárónak is ideális, arról nem beszélve, hogy egyszerű elkészíteni.
Először a citromos sütemény tésztáját kell kisütni
Lássuk, mit kell beszerezni hozzá.
Hozzávalók: 1 darab sótlan vaj (fél csészényi vagy 8 evőkanálnyi); 1 és negyed csésze mindenre jó liszt, elválasztva; 1 és negyed csésze finomított cukor, elválasztva; 4 tojás; fél csésze citromlé (2-3 citrom leve); 1 evőkanál citromhéj (ha kell) 2-3 citrom héjából; ¾ teáskanál kóser só (ha kell).
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt. Fektessünk sütőpapírt vagy fóliát egy tepsibe.
Tésztavágóval vagy élelmiszer-robotgéppel keverjük össze a vajat, 1 csésze lisztet, negyed csésze cukrot, s ha használjuk, a sót is, míg a lágy tészta össze nem áll. Nyomjuk a tésztát a tepsi aljára, majd süssük, amíg a szélei el nem kezdenek barnulni – kb. 20 percig.
A kész citromos sütemény frissítő és finom kényeztetés
Amíg a kéreg sül, keverjünk össze 1 csésze cukrot, ¼ csésze lisztet, a tojásokat, a citromlét és ha alkalmazzuk, a citrom héját is, amíg a cukor fel nem oldódik. Hagyjuk a tölteléket állni 10 percig, majd tegyük félre.
Vegyük ki a megsütött tésztát a sütőből, majd keverjük át még egyszer jól a tölteléket, mielőtt ráöntjük a kéreg tetejére. Tegyük vissza a tepsit a sütőbe és süssük készre a desszertet, további 20 percig. Figyeljük, mikor kezdenek buborékok mutatkozni a tetején.
Hagyjuk a süteményt kihűlni, majd vágjuk kockákra és tároljuk hűtőben.
B.A.