Croque madame
A franciák egyik leghíresebb étele ez az igazán ínycsiklandó melegszendvics.
Hozzávalók:
- 8 szelet kenyér
- 4 nagy szelet sonka
- 8 szelet gruyere vagy emmentáli sajt( sima sajttal is finom)
- 5 dkg vaj
- 1,5 teáskanál liszt
- 3 dl tej
- 1 tojássárga
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só
- bors
- szerecsendió
- 4 tojás
- kevés olaj
Elkészítése:
Először egy sűrű besamelmártást készítünk, azaz a vaj felét felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, majd felöntjük tejjel. Ezt folyamatosan keverjük és sűrűre főzzük, közben pedig teszünk bele sót, borsot és egy kevés szerecsendiót. Végül, amikor kicsit hűlt beletesszük a mustárt és a tojássárgáját.
A kenyereket megpirítjuk, megkenjük a besamellel, teszünk rájuk 1-1 szelet sajtot és sonkát, majd rájuk borítjuk a maradék kenyereket, összenyomkodjuk. A tetejére pedig szintén besamelt és sajtot teszünk. Végül a maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Érdemes a végén tükörtojást készíteni a tetejére, ami finomabb, ha kissé folyós.
N.O.