2015. 07. 06. - 22:18

Croque madame

Croque madame

A franciák egyik leghíresebb étele ez az igazán ínycsiklandó melegszendvics.

Hozzávalók:

  • 8 szelet kenyér
  • 4 nagy szelet sonka
  • 8 szelet gruyere vagy emmentáli sajt( sima sajttal is finom)
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 teáskanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárga
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • bors
  • szerecsendió
  • 4 tojás
  • kevés olaj

 Croque madame

Elkészítése:

Először egy sűrű besamelmártást készítünk, azaz a vaj felét felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, majd felöntjük tejjel. Ezt folyamatosan keverjük és sűrűre főzzük, közben pedig teszünk bele sót, borsot és egy kevés szerecsendiót. Végül, amikor kicsit hűlt beletesszük a mustárt és a tojássárgáját.

A kenyereket megpirítjuk, megkenjük a besamellel, teszünk rájuk 1-1 szelet sajtot és sonkát, majd rájuk borítjuk a maradék kenyereket, összenyomkodjuk. A tetejére pedig szintén besamelt és sajtot teszünk. Végül a maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Érdemes a végén tükörtojást készíteni a tetejére, ami finomabb, ha kissé folyós.

 



N.O.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.