2018. 09. 24. - 11:25
Igazi ínyencség: dán palacsinta muffinformában
Hogy miben más ez a palacsinta a hagyományostól? Egyrészt, a tésztája is eltér egy kicsit, de leginkább a készítés módja. A muffinformában sülő dán palacsinta töltelékkel is kisüthető.
Szeretjük a palacsintaféléket? Akkor érdemes kipróbálnunk a dán palacsintát is, melynek elkészítése és tésztája is eltér egy kicsit a hagyományostól.
Használhatunk hozzá palacsintaport is, de ebben az esetben nem lesz olyan felfújt, mint ahogya az igazinak ki kell néznie.
Félidőben meg kell fordítani a dán palacsintát
Hozzávalók: 5-6 adagra
1 csésze mindenre jó liszt; fél teáskanál sütőpor; negyed teáskanál só; 2 tojás, a fehérje és a sárgája elválasztva; 1 csésze tej; negyed csésze vaj (olvasztva), plusz egy kevés a sütőforma kizsírozásához; fél csésze dzsem (áfonyás a legjobb); csokoládé chips (nem muszáj); porcukor a díszítéshez.
A sütőforma mellett pálcika vagy nyárs szükséges a palacsinták megfordításához.
Elkészítése:
Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót. Egy másikban a tojás sárgáját, tejet és az olvasztott vajat vegyítsük össze, míg egyenletes mixet nem kapunk.
A száraz összetevőket ezután szórjuk bele a nedvesekbe, s jól keverjük össze, hogy ne legyen szemcsés.
Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásfehérjét kézi mixerrel, míg merev csúcsok nem állnak ki belőle. Fordítgassuk bele őket a tésztába.
Porcukorral szórjuk meg az elkészült palacsintákat
Zsírozzuk ki vajjal a muffinformát és melegítsük közepes hőmérsékletre a sütőt. Érdemes negyed teáskanálnyi vajat használni minden formához. Merjünk egy evőkanálnyit a tésztából, öntsük a formába, tegyük rá a dzsemet, majd még egy evőkanálnyi tésztát töltsünk rá.
3-4 percig kell sütni őket, míg a szélük aranybarna nem lesz. Vegyük ki a tepsit és fordítsuk meg a palacsintákat, majd süssük további 3 percig.
Ha készek, óvatosan vegyük ki őket a formából és szórjuk meg porcukorral!
B.A.