Imádnivaló áfonyás palacsintafalatok
Ezeket az ínycsiklandó palacsintafalatokat nemcsak könnyű elkészíteni, a gyerekek is szívesen segítenek majd benne – ráadásul kisebb felfordulással is jár, mint az egyszerű palacsintasütés!
Kis kezek is könnyen forgatják, sőt egyszerűbben meg is eszik, mint az átlagos palacsintát. Az áfonyás falatok elkészítése kevésbé nehézkes, s szállítható is. Ha nem esszük meg egyszerre, lefagyasztható.
Hogyan készítsük el? 20 darab palacsintafalatkára az alábbi receptet használjuk.
A palacsintafalatokat fánk- vagy muffinsütő tepsibe töltjük
Hozzávalók: 1 tojás, felverve; 2 teáskanál kristálycukor; 2/3 csésze író vagy fél csésze tej (alacsony zsírtartalmú); fél teáskanál vaníliakivonat; 1 evőkanál olvasztott vaj; 1 csésze liszt; 1 teáskanál sütőpor; fél teáskanál kóser só; fél csésze friss áfonya (kb. 40) megmosva és szárítva.
Citromos máz: 1 csésze porcukor; 3-4 evőkanál friss citromlé; 1 citrom héja; fél teáskanál vaníliakivonat (ha kell); egy csipet kóser só (ha kell).
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nem ragadós sütőspray-jel fújjuk be a fánk készítő tepsit.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást, cukrot, tejet/írót, a vanília kivonatot, az olvasztott vajat.
Helyezzünk a tál fölé szűrőt és ezen keresztül adagoljuk a nedves hozzávalókhoz a szárazakat: a lisztet, sütőport, sót. Keverjük jól össze az egészet.
Az áfonyás palacsintafalatokat már csak készre kell sütni
A fánkos tepsi mindegyik mélyedésébe töltsünk tésztát, 2/3-áig, s nyomjunk bele 2-3 áfonyát. Süssük a sütőben 10-12 percig, majd vegyük ki a tepsit és fordítsuk meg benne a palacsintafalatokat. Süssük további 3 percig.
Hagyjuk kissé lehűlni őket, mielőtt a mázat ráöntjük.
A máz elkészítéséhez csupán össze kell kevernünk a hozzávalókat egy nagyobb tálban.
Az áfonyás palacsintafalatkákat a mázon túl juharsziruppal vagy egy kis porcukorral megszórva is fogyaszthatjuk.
B.A.