Itt az igazi Halloween-paprika!
Mutatós és nagyon finom! Ha már itt a Halloween időszaka, készítsünk egy igazán hangulathoz illő ebédet vagy vacsorát: ezek a töltött paprikák nemcsak mennyeiek, hanem még vigyorognak is.
Noha a Halloween nem igazán sós étel-központú ünnep, sokkal inkább az édességek körül forog, azért jóleshet ilyenkor egy meleg, finom, alaposan megtömött paprika is!
Ha tartjuk otthon a Halloweent, érdemes kipróbálni ebédhez vagy vacsorához ezt a tökéletesen hangulatteremtő ételt!
A kifaragott paprikákat töltsük meg a töltelékkel
Az alapul szolgáló sárga paprikák messziről akár kis lámpácskáknak is tűnhetnek. Ám ha leemeljük a tetejüket, már jóízűen el is fogyaszthatjuk őket!
Lássuk, hogyan készül az igazi Halloween-i töltött paprika! Teljes elkészítési ideje 1 óra 5 perc.
Hozzávalók:
Só; 6 darab narancssárga, harang alakú paprika; 2 evőkanál vaj vagy olaj; fél csésze felaprított hagyma; 3/4 csésze nem főtt, hosszúszemű fehér rizs; kb. 226 gramm darált pulyka- vagy csirkehús; 2 evőkanál taco fűszer, bolti vagy otthon készített; 1/3 csésze konzerv kockaparadicsom; 1 és ¼ csésze víz; egy konzerv fekete bab, leszűrve és leöblítve; 1 csésze reszelt cheddar sajt.
Taco fűszerezés: 2 evőkanál chilipor; 1 és fél teáskanál őrölt kömény; 1 teáskanál őrölt koriander; 1 teáskanál hagymapor; 1 teáskanál fokhagymapor; 1 teáskanál szárított oregánó; 1 teáskanál füstölt paprika; ¼ teáskanál őrölt fekete bors; ¼ teáskanál piros chilipaprika pehely.
Az előre főzött Halloween paprikák és a töltelék végül a sütőbe kerül
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt, kb. 190 Celcius fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet.
Készítsük elő közben a paprikákat. Egy hegyes, precíz késsel vágjuk le a paprikák tetejét, amelyet később „kalapként” használunk majd rajtuk. Hagyjuk rajta a szárat is. Minden paprika belsejét szedjük ki, majd a késsel ügyesen fabrikáljunk az oldalukba szemeket, orrot és szájat.
Amikor a sós víz felforrt, a paprikákat és a levágott tetejüket is tegyük bele. Hagyjuk főni őket 4-5 percig, amíg puhábbá nem válnak. Vegyük ki a paprikákat és tetejüket a vízből, tegyük kicsit félre állni.
Egy serpenyőben, közepes hőfokon melegítsük fel az olajat vagy a vajat. Tegyük rá a hagymát és sózzuk meg. Pár percig főzzük, míg áttetsző nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a rizst és főzzük, kavargassuk őket gyakran, amíg a rizsnek kellemes illata lesz és világos arany színűvé alakul – a hagyma pedig egy kissé már karamellizálódott.
Adjuk a darált csirke- vagy pulykahúst, valamint a Taco fűszert a serpenyő tartalmához és addig főzzük, amíg a hús már nem rózsaszín, hanem kellően átfőtt.
Még pár perc és fogyaszthatók a Halloween-paprikák!
Tegyük a paradicsomot, egy kis sót, valamint az 1 és ¼ csésze vizet a keverékhez és forraljuk fel. Fedjük be, csökkentsük a hőt. Lassú tűzön főzzük tovább a tölteléket – kb. 10 percig, vagy amíg a rizs szintén jól meg nem főtt, illetve nincs már felesleges víz a serpenyő aljában.
Hagyjuk 5 percig állni a rizses mixet.
Ezt követően keverjük össze a feketebabbal. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a reszelt sajtot is. Sózzuk meg újra a mixet, ha szükséges, majd töltsük bele a paprikákba.
A töltött paprikákat ezután helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük rájuk a tetejüket. Süssük őket 30 percig, vagy míg a sajt megolvad és a paprikák el nem érik kellő puhaságukat.
Jó étvágyat hozzájuk!
B.A.