2016. 10. 24. - 14:50

Itt az igazi Halloween-paprika!

Itt az igazi Halloween-paprika!

Mutatós és nagyon finom! Ha már itt a Halloween időszaka, készítsünk egy igazán hangulathoz illő ebédet vagy vacsorát: ezek a töltött paprikák nemcsak mennyeiek, hanem még vigyorognak is.

Noha a Halloween nem igazán sós étel-központú ünnep, sokkal inkább az édességek körül forog, azért jóleshet ilyenkor egy meleg, finom, alaposan megtömött paprika is!

Ha tartjuk otthon a Halloweent, érdemes kipróbálni ebédhez vagy vacsorához ezt a tökéletesen hangulatteremtő ételt!

A kifaragott paprikákat töltsük meg a töltelékkel

A kifaragott paprikákat töltsük meg a töltelékkel

Az alapul szolgáló sárga paprikák messziről akár kis lámpácskáknak is tűnhetnek. Ám ha leemeljük a tetejüket, már jóízűen el is fogyaszthatjuk őket!
Lássuk, hogyan készül az igazi Halloween-i töltött paprika! Teljes elkészítési ideje 1 óra 5 perc.

Hozzávalók:

Só; 6 darab narancssárga, harang alakú paprika; 2 evőkanál vaj vagy olaj; fél csésze felaprított hagyma; 3/4 csésze nem főtt, hosszúszemű fehér rizs; kb. 226 gramm darált pulyka- vagy csirkehús; 2 evőkanál taco fűszer, bolti vagy otthon készített; 1/3 csésze konzerv kockaparadicsom; 1 és ¼ csésze víz; egy konzerv fekete bab, leszűrve és leöblítve; 1 csésze reszelt cheddar sajt.

Taco fűszerezés: 2 evőkanál chilipor; 1 és fél teáskanál őrölt kömény; 1 teáskanál őrölt koriander; 1 teáskanál hagymapor; 1 teáskanál fokhagymapor; 1 teáskanál szárított oregánó; 1 teáskanál füstölt paprika; ¼ teáskanál őrölt fekete bors; ¼ teáskanál piros chilipaprika pehely.

Az előre főzött Halloween paprikák és a töltelék végül a sütőbe kerül

Az előre főzött Halloween paprikák és a töltelék végül a sütőbe kerül

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt, kb. 190 Celcius fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. 

Készítsük elő közben a paprikákat. Egy hegyes, precíz késsel vágjuk le a paprikák tetejét, amelyet később „kalapként” használunk majd rajtuk. Hagyjuk rajta a szárat is. Minden paprika belsejét szedjük ki, majd a késsel ügyesen fabrikáljunk az oldalukba szemeket, orrot és szájat.

Amikor a sós víz felforrt, a paprikákat és a levágott tetejüket is tegyük bele. Hagyjuk főni őket 4-5 percig, amíg puhábbá nem válnak. Vegyük ki a paprikákat és tetejüket a vízből, tegyük kicsit félre állni.

Egy serpenyőben, közepes hőfokon melegítsük fel az olajat vagy a vajat. Tegyük rá a hagymát és sózzuk meg. Pár percig főzzük, míg áttetsző nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a rizst és főzzük, kavargassuk őket gyakran, amíg a rizsnek kellemes illata lesz és világos arany színűvé alakul – a hagyma pedig egy kissé már karamellizálódott.

Adjuk a darált csirke- vagy pulykahúst, valamint a Taco fűszert a serpenyő tartalmához és addig főzzük, amíg a hús már nem rózsaszín, hanem kellően átfőtt.

Még pár perc és fogyaszthatók a Halloween-paprikák!

Még pár perc és fogyaszthatók a Halloween-paprikák!

Tegyük a paradicsomot, egy kis sót, valamint az 1 és ¼ csésze vizet a keverékhez és forraljuk fel. Fedjük be, csökkentsük a hőt. Lassú tűzön főzzük tovább a tölteléket – kb. 10 percig, vagy amíg a rizs szintén jól meg nem főtt, illetve nincs már felesleges víz a serpenyő aljában.

Hagyjuk 5 percig állni a rizses mixet.

Ezt követően keverjük össze a feketebabbal. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a reszelt sajtot is. Sózzuk meg újra a mixet, ha szükséges, majd töltsük bele a paprikákba.

A töltött paprikákat ezután helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük rájuk a tetejüket. Süssük őket 30 percig, vagy míg a sajt megolvad és a paprikák el nem érik kellő puhaságukat.

Jó étvágyat hozzájuk!

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.