Kacsasült gesztenyével
Nemcsak ünnepi és különleges, de az egyik legfinomabb fogás, ami valaha létezett. Megéri elkészíteni!
Hozzávalók:
- 4 db bőrös kacsacomb
- 1 fürt szőlő
- só
- bors
- 1 ek vaj
- 0,5-1 dl fehérbor vagy szőlőlé
- 1-2 ek méz
- 10 dkg főtt gesztenye
- 1-2 ek olaj és vaj a sütéshez
- 1 tyúkhúsleves kocka
Elkészítés:
Elsőként a kacsacombokat megmossuk, majd szárazra töröljük. Ezután sóval, borssal megszórjuk és kb. fél órát állni hagyjuk. Utána egy serpenyőbe beletesszük a vajat és az olajat, majd pirosra sütjük a combokat. Mindezt felöntjük borral, vagy aki kerülni szeretné az alkoholt, az szőlőlével. Ehhez hozzájön a leveskocka, majd félpuhára kell párolni és beletenni a szőlőt. Ha valaki nem kedveli a gyümölcsöt, akkor nem fontos bele tenni, de sokkal ízletesebb vele.
Ezt követően a kacsákat megkenjük mézzel, utána pedig sütőben ropogósra sütjük. A mártást leszűrjük, vajat adunk hozzá, majd kissé besűrítjük. Végül, ha a combok megsültek beletesszük a mártásba, és hozzáadjuk a főtt gesztenyét. Természetesen nem muszáj a kacsát bele tenni, akár meg is lehet locsolni az isteni szósszal. Tálaláskor sült káposztával, gyümölccsel vagy burgonyával kínáljuk.
(A kép csak illusztráció)