Karácsonyi tuti: gyömbéres torta karamell öntettel
A gyömbér és a karamell önmagában is ideális az ünnepi hangulathoz – illatuk kifejezetten a meghitt, meleg téli estéket juttatja eszünkbe. Kombináljuk össze a kettőt egy ízletes torta formájában!
Nemcsak a sütemények, egy mutatós és finom torta is nagyon jól jön az ünnepi asztalra. Különösen, ha olyan alapanyagokból készül, amelyeknek illata csábító, íze jellegzetesen karácsonyi!
A gyömbéres torta karamell öntettel egy igazi telitalálat, amelyet kicsit több mint 1 óra alatt remekül kivitelezhetünk.
Hozzávalók:
A tortához: 1 csésze vaj; 1/3 csésze melasz; 1/3 csésze kukoricaszirup; 1 csésze barnacukor; 2 tojás; 1 és ¼ csésze tej (lehetőleg teljes tej); 3 csésze liszt; 2 teáskanál szódabikarbóna; 4 teáskanál őrölt gyömbér; 3 teáskanál fahéj; 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg; 1/8 teáskanál só.
Karamellás szószhoz: 1 csésze plusz két evőkanálnyi cukor; 1 és ¼ csésze tejszín; ¼ csésze vaj (egy darab vaj fele); 1 teáskanál só.
Vajkrém: 15 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű; 1 és 1/3 csésze porcukor; ½ csésze karamella szósz.
A gyömbéres-karamellás tortához először négy tésztaréteget készítünk
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt, és zsírozzuk ki 2 darab kerek süteményes tepsit. Ha a ragadósság miatt aggódunk, érdemes sütőpapírt a tepsi aljára helyezni.
Tegyük a vajat, a melaszt és a kukoricaszirupot egy közepes méretű serpenyőbe, s melegítsük, míg a vaj megolvad. Kapcsoljuk ki a lángot, és keverjük a mixbe a barna cukrot.
Egy kisméretű tálba keverjük össze a tejet és a tojásokat. Lassan öntsük bele a vajas keverékbe – kavarjuk meg gyakran, hogy a tojások ne kezdjenek el főni.
Majd tegyük a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget és a sót egy nagy tálba és dolgozzuk őket össze. Adjuk hozzá a vajas mixet és kevergessük, amíg jól össze nem állnak.
A tésztát ezután oszlassuk el egyenlő mennyiségben két külön kikészített tepsiben és süssük őket 30 percig. Addig kell sütni, amíg, ha beleszúrunk egy fogvájót a tésztába, nem marad már rajta semmi. Azaz a tészta megsült.
A tésztákat hagyjuk hűlni a sütőrácson. Nyessük le róla a felesleget és négy egyenlő darabra vágjuk el. (Ezek adják majd a rétegeket).
Ez idő alatt készítsük el a karamell szószt.
Egy közepes serpenyőbe szórjuk bele a cukrot, s melegítsük közepes lángon. Kevergessük és figyeljünk oda rá állandóan – amikor a cukor olvadni kezd és borostyán színűvé válik, oltsuk el alatta a lángot. Adjuk a cukorhoz a vajat, a tejszínt és a sót, s keverjük alaposan össze. Ha úgy tűnik, hogy túlzottan megkeményedik, tegyük vissza a tűzhelyre a keveréket alacsony hőmérsékletre.
Majd hagyjuk ezt is hűlni.
A végén öntjük le szósszal a gyömbéres-karamellás tortát
Készítsük el a vajas krémet.
Helyezzük a vajat mixerbe és 5 percig dolgozzunk rajta, míg könnyű és levegős nem lesz. Keverjük bele a porcukrot, s verjük tovább 2 perccel a mixet. Majd tegyük bele a karamell szószt és ismét dolgozzuk jól össze az egészet.
Az első tésztarétegen oszlassuk el egyenletesen a mázat, spatula segítségével. A széleken hagyjunk egy kis helyet, hogy ne folyjon túl a karamellaszósz. Adjunk hozzá 3 evőkanálnyit a lehűlt karamellszószból. Ugyanezt végezzük el a három másik tésztaréteggel is.
Végül kenjük be a felső réteget a megmaradt mázzal és tegyük hűtőbe a tortát, legalább 30 percre. A megmaradt karamellszószt is rakjuk a hűtőbe.
S ha már lehűlt a torta, a cukormáz pedig megszilárdult, a szószt öntsük lassan a tetejére – majd hagyjuk ismét hűlni az egészet.
Valószínű, hogy nem is lesz szükségünk az egész szószra.
Jó étvágyat hozzá!
Fotó: kitchentrials.com
B.A.