2021. 02. 01. - 11:15

Készítsünk szuper finom és nagyon mutatós fánkot!

Készítsünk szuper finom és nagyon mutatós fánkot!

Szívesen kísérletezünk újfajta sütemények készítésével? Ha szeretjük a fánkot, érdemes kipróbálnunk ezt az ízletes és szépséges változatot!

Aki kedveli a fánkot, bizonyára sokfélét kipróbált már. Íme egy nagyon finom, különleges verzió, amelyet otthon is elkészíthetünk – különösen, hogy közeleg a farsangi szezon.
 
Hozzávalók: főző spray a forma kiolajozásához; 155 gramm mindenre jó liszt; 150 gramm finomított cukor; 1 teáskanál só; 1 teáskanál szódabikarbóna;  1 teáskanál nem édes kakaópor; 120 ml növényi olaj; 120 ml teljes tej; 1 nagy tojás; 1 nagy tojás sárgája; 1 teáskanál vanília-kivonat; fél teáskanál almaecet; 1-2 csepp ételfesték, ha van rá igény – a fuschia gél és a mély rózsaszín gél ételfestéktől a fánktészta enyhén pirosas színű lesz.
 
Máz: 330 gramm porcukor; 155 gramm szobahőmérsékletű krémsajt; fél kocka, szobahőmérsékletű sótlan vaj; 2 evőkanál tejszín; 1 evőkanál vanília-kivonat.
 
Könnyen elkészíthető a mutatós és ízletes fánk
Könnyen elkészíthető a mutatós és ízletes fánk
 
Elkészítés
 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzuk ki ecsettel vagy a főzőspray-el a fánkformát.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát, valamint a kakaóport.
 
Egy másik, nagyobb tálban a növényi olajat, a tejet, a tojást, a tojás sárgáját, a vanília-kivonatot és az almaecetet.
 
A száraz összetevőket fokozatosan adagoljuk a nedvesekhez, közben kevergetve azt. Végül az ételfestéket is keverjük bele, ha szükséges.
 
Érdemes az egész keveréket zacskóba tölteni, s annak végét kivágva, óvatosan a fánkformákba tölteni a tésztát. Mindegyik formát csak félig töltsük meg, hiszen a tészta emelkedni fog sütés közben.
 
A fánkokat 8-10 percig süssük, vagy amíg széleik már láthatóan barnássá válnak. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
 
Miközben a fánkok hűlnek, készítsük el a mázat.
 
Egy közepes tálban keverjük össze a porcukrot, a krémsajtot és a vajat. Kavarjuk meg az egészet elektromos mixerrel, alacsony tempóban, hogy tökéletes masszát alkossanak. Ha a porcukor is teljesen belekeveredett, magasabb fokozatra is kapcsolhatunk.
 
Adjuk a keverékhez a tejszínt és a vanília-kivonatot, s még mixeljük az egészet 1 percig.
 
Majd kenjük meg a mázzal a fánkokat.
 
A máz hűtőben még több mint egy hétig elállhat, ha légmentesen lezárható dobozba tesszük. Felhasználás előtt érdemes szobahőmérsékletűre csökkenteni a mázat.
 
Ha a máz is rákerül a fánkra, belemárthatjuk díszcukorkába vagy egyéb, választott dekorációba is.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.