Krémes-citromos csirke parmezánnal
A csirkét sokféleképpen el lehet készíteni, de ha különlegesebb ízvilágra vágyunk, érdemes kipróbálni a citromot és a parmezánt, no meg némi kiegészítést mellé…
Sokak kedvence a csirke. Elkészítési módja szinte végtelen, tehát aki különleges ízvilággal szeretné kipróbálni, nyugodtan kísérletezhet.
Íme egy páratlan kombináció – amelynek elkészítési ideje 25 perc. A csirke parmezánnal és citromos, krémes öntettel az egyik legfinomabb, amire szavazhatunk!
Hozzávalók:
2 nagy, bőr nélküli csirkemell, horizontálisan több darabra (4) vágva; 2 evőkanál mindenre jó liszt; 2 evőkanál finoman reszelt parmezán sajt; 1 teáskanál só, plusz valamennyi, ízesítéshez; fél teáskanál őrölt bors, plusz valamennyi ízesítéshez; 1-2 evőkanál olívaolaj; 2 evőkanál vaj; 1 és fél evőkanál zúzott fokhagyma; 1 csészényi csirkeleves; fél csésze tejszín; 1/3 csésze finoman reszelt, friss parmezán sajt; 1 citrom leve (2-3 evőkanálnyi), 2 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem.
A csirkedarabokat először ízesítve megsütjük
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 93 fokra. Készítsünk elő egy lapos tepsit, béleljük ki fóliával és hagyjuk állni. Egy széles, lapos tányérban vegyítsük össze a lisztet és 2 evőkanálnyi parmezán sajtot.
Fűszerezzük meg a csirkedarabokat 1 teáskanál sóval és fél teáskanálnyi borssal. Fedjük be őket ezután a parmezános liszttel.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsünk fel 1 evőkanálnyi olívaolajat, valamint az összes vajat, amíg el nem olvad. Süssük rajta a csirkét 3-5 percig, amíg aranybarnává nem válik mindkét oldala és jól át nem sül.
Tegyük át a csirkedarabokat a kibélelt sütő serpenyőbe, majd helyezzük a sütőbe, hogy melegen tartsuk őket.
A hőmérsékletet csökkentsük. A sütőtepsibe szórjuk bele a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajat, majd főzzük 1 percig őket együtt – amíg kellően illatosnak nem érezzük.
A csirkehúslevest forraljuk fel, míg sűrű nem lesz.
A kész csirkedarabok a citromos-tejszínes létől lesznek igazán finomak
Adjuk hozzá a tejszínt és főzzük 3-5 percig, hogy a szósz besűrűsödjön. Adjuk hozzá az 1/3 csészényi parmezán sajtot és hagyjuk kb. 2 percig főni a mártást, amíg az ízlésünk szerinti sűrűséget el nem éri.
Vegyük le a tűzről a szószt. Adjunk hozzá fél citrom levét és keverjük bele.
Ízesítsük és adjuk hozzá a citrom többi levét is, sózzuk, borsozzuk még, ha szeretnénk.
Vegyük ki a sütőtepsiből a csirkedarabokat és tegyük vissza a serpenyőbe. Díszítsük citromszeletekkel és petrezselyemmel.
A csirkét tésztával vagy kedvenc zöldségeinkkel fogyasszuk.
B.A.