Márton napi libacomb gombával
A nagy hagyományoknak örvendő Márton nap a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap. A szokásokhoz hűen ilyenkor libát kell fogyasztani.
Ez a nap lakmározásé. A hagyomány szerint ilyenkor nem szabad mosni, teregetni és takarítani sem, ugyanis pusztulást hozhat az állatokra. Mivel novemberben vágják a libákat, ezért ebben az időszakban gyakran fogyasztottak libából készült ételek.
Ahogy a mondás is tartja: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- só
- bors
- köménymag
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 80 dkg gomba
- 50 dkg burgonya
Elkészítés:
A combokat alaposan meg kell mosni, fűszerezni sóval, borssal és köménymaggal. Ezután egy fej hagymát apróra kell szeletelni és a combok alá tenni. A fokhagymagerezdeket négy részre vágjuk és combokra helyezzük. Utána 200 fokon majdnem készre sütjük.
A gombákat megtisztítjuk és felszeleteljük. A másik hagymát apróra vágjuk, libazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombákat, fűszerezzük sóval, borssal és félpuhára pároljuk fedő alatt. Amikor ez meg van, rárakjuk a combokra, illetve megágyazunk vele és készre sütjük sütőben. Köretként jól passzol hozzá a burgonya, de a párolt káposzta is.