2015. 11. 10. - 11:21

Márton napi libacomb gombával

Márton napi libacomb gombával

A nagy hagyományoknak örvendő Márton nap a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap. A szokásokhoz hűen ilyenkor libát kell fogyasztani.

Ez a nap lakmározásé. A hagyomány szerint ilyenkor nem szabad mosni, teregetni és takarítani sem, ugyanis pusztulást hozhat az állatokra. Mivel novemberben vágják a libákat, ezért ebben az időszakban gyakran fogyasztottak libából készült ételek.

Ahogy a mondás is tartja: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

Sült libacomb

Hozzávalók:

  • 4 libacomb
  • bors
  • köménymag
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg gomba
  • 50 dkg burgonya

Sült libacomb

Elkészítés:

A combokat alaposan meg kell mosni, fűszerezni sóval, borssal és köménymaggal. Ezután egy fej hagymát apróra kell szeletelni és a combok alá tenni. A fokhagymagerezdeket négy részre vágjuk és combokra helyezzük. Utána 200 fokon majdnem készre sütjük.

A gombákat megtisztítjuk és felszeleteljük. A másik hagymát apróra vágjuk, libazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombákat, fűszerezzük sóval, borssal és félpuhára pároljuk fedő alatt. Amikor ez meg van, rárakjuk a combokra, illetve megágyazunk vele és készre sütjük sütőben. Köretként jól passzol hozzá a burgonya, de a párolt káposzta is.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.