Őszi varázslat: fahéjas falatok mázzal
Egyszerű, mégis ínycsiklandozó, csábító illatú finomságot szolgálnánk fel a teához, kávéhoz? Tejhez is nagyon kellemes párosítás lesz a fahéjas falatok, cukormázzal leöntve.
Kényeztessük magunkat a hideg ősz napokon ezzel az omlós, vajas-fahéjas finomsággal, amelyet barna cukorral borítunk be és mennyei illata mellett íze is magával ragad bennünket!
Vendégvárónak és otthoni süteménynek a kávéhoz egyaránt remek választás.
A gyúrt tésztából formázott kockákat cukorba-fahéjba kell forgatni
Hozzávalók (8-10 darabhoz):
2 csésze liszt (teljes kiőrlésű, mindenre jó vagy lisztmix is jó); 1 evőkanál sütőpor; fél teáskanál só; fél csésze hideg vaj; ¾-1 csésze hideg tej; ¼ csésze barna cukor; ¼ csésze kristálycukor; 1 evőkanál fahéj; fél csésze vaj olvasztva (1 darab).
A mázhoz: 1/3 csésze porcukor; 1-2 evőkanál tej (csak annyi, hogy a máz összeálljon).
Keverjük össze egy nagyobb tálban a lisztet, a sütőport és a sót. A vajat ezután vágjuk kockákra és adjuk a lisztes keverékhez. Nyomkodjuk jól össze benne (pl. villával), legyenek a vajdarabok kisméretűek, akár egy borsó. A tejet fokozatosan keverjük a mixbe, csak annyit, hogy a tészta kellően összeálljon.
Gyúrjuk tésztává a keveréket. (Ha véletlenül túl sok lett a tej és ragadós a tészta, adjunk még hozzá lisztet).
Melegítsük elő a sütőt. Vajazzuk ki egy sütőtál minden belső oldalát. Helyezzünk 3-4 teáskanál olvasztott vajat a tálba, és ecsettel kenjünk ki a tálat.
Egy másik tálban vegyítsük össze a barna cukrot, kristálycukrot és a fahéjat. A tésztadarabokat forgassuk bele a fahéjas mixbe (előtte belemárthatjuk egy kis felvert tojásba, hogy jobban ragadjanak), majd tegyük a kivajazott sütőtálba.
Folyassuk a mázat a kisütött fahéjas falatokra
Az olvasztott vaj további részét öntsük a már tálban levő tésztára. Süssük 23-26 percig őket.
Ezalatt a sütemény megsül, a vajas-cukros mix pedig bugyog a tetején.
Ha készen van, készítsük el a mázat és folyassuk lazán a fahéjas falatok tetejére!
Jó étvágyat hozzá!
B.A.