Szépségfogászat - Lézerfogászat

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A nem kívánatos fogászati kezelések a tudomány fejlődésének köszönhetően a jövőben akár feleslegesek is lehetnek – a fog ugyanis megjavíthatja önmagát saját őssejtjei segítségével.

Azoknak, akik mindig is féltek a fogorvostól, remek hír, hogy a jövőben lesz esély a „rettegett” fogászati kezelések – így például a gyökérkezelés – elkerülésére.

Kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy saját őssejtjeiket használva a fogak képesek lesznek meggyógyítani magukat. S noha ez a képesség az önjavításra még korlátozott, kifejlesztettek egy gyógyszert, amely serkenti a természetes, önjavító folyamatot.

A cikk első felében magáról a folyamatról volt szó.

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

A kutatók azonban a közeljövőben több, regeneratív technika kifejlesztését is tervbe vették.

Paul Sharpe, a londoni King’s College Fogászati Intézetének biológia professzora szerint, amikor egy fog károsodott, a szervezet egy vékony dentin réteget termel, a fogbelső lezárására – hogy megóvja a fertőzésektől. Ez azonban nem hatékony arra, hogy a nagyobb szuvasodásokat megjavítsa.

Az emberek által készített cement tömés betömi a lyukat, ám a fog normális ásványi szintje sosem állítható vissza teljes mértékben.
A fogorvosoknak el kell távolítaniuk a régi töméseket és nagyobb, újakkal helyettesíteniük azt. S több kezelést követően a szuvasodott fogat valószínűleg ki kell húzni.

A tanulmányhoz Sharpe és kollégái biológiailag lebomló, a kifejlesztett, alacsony dózisú Tideglusib… gyógyszerrel átitatott, kollagén szivacsokat helyeztek a tesztelésre használt egerek foglyukaiba.

A Tideglusib tulajdonjéppen egy kis GSK3 molekula-antagonista. Tesztelték már az Alzheimer-kór ellen, de hatékonyságát ebben a tekintetben nem mutatták ki.

Hat héttel később, amikor a szivacs lebomlott, helyébe lépett az új dentin, vagyis teljes, természetes javulás történt – emelte ki Paul Sharpe.

Noha a módszer ígéretes, az eljárás nem mostanában lesz elérhető a fogorvosoknál.

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Mivel az állati kísérletek eredménye igencsak előzetesnek tűnik, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége szerint túlságosan korai lenne megítélni, lenne-e ennek a megközelítésnek klinikai alkalmazhatósága.

Paul Sharpe kutatócsoportja jelenleg patkányok nagyobb fogain teszteli a módszert, a következő lépés pedig az emberi klinikai kísérlet lenne, melyhez engedélyt kell kérniük.

Az eredmények ugyanis nem jelentik azt, hogy mindezek feltétlenül használhatók az emberekre is.

A kutatásról a Scientific Reports számolt be.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Génjeinkben van a fogorvostól való félelem?

B.A.

Kristen Dunst még vár az esküvővel

Kristen Dunst még vár az esküvővel

A népszerű színész a minap egyik interjúja során elárulta, hogy nem szeretné elsietni a nagy napot.   
Tavaszi időhöz gyümölcsös krémsajt pitét!

Tavaszi időhöz gyümölcsös krémsajt pitét...

Közeledik a jobb idő, s vele a gyümölcsös finomságokra is egyre jobban vágyunk – különösen örömünkre szolgálhat, ha ezek egészségesebbek és telítőek is. Egészít...
Britney Spears állapotos?

Britney Spears állapotos?

Az énekesnő maga után hagyta botrányos múltját és mostanra sikeres karrierjében, ráadásul boldog párkapcsolatban él. Friss pletykák szerint pedig hamarosan érke...
El kell temetni a Trónok harca sztárját

El kell temetni a Trónok harca sztárját

Tragédia – 36 évesen elhunyt Óriás Mag, azaz Neil Fingleton, a Trónok harca magasra nőtt szereplője. A színész halálát szívelégtelenség okozta.
Túl keveset hízni is veszélyes terhesség alatt

Túl keveset hízni is veszélyes terhesség...

Ha egy kismama sok kilót szed fel, az nemcsak előnytelen a későbbi fogyására nézve, hanem kevésbé egészséges is – Ám a tudósok szerint a túl kismértékű hízás is...
Egy fesztivál nőknek

Egy fesztivál nőknek

Neves művészek, előadók és színészek lesznek jelen Szolnokon azon a rendezvényen, ahol a nők kerülnek a középpontba.   
Beyoncé és Jay-Z kicsit túllőtt a célon

Beyoncé és Jay-Z kicsit túllőtt a célon

Gyarapodik a családjuk, de valószínűleg nem annyira, hogy egy százszobás házat vegyenek maguknak – a hírek szerint mégis ezt tervezi a népszerű sztárpár.
A szakállas férfiak megbízhatóbbak?

A szakállas férfiak megbízhatóbbak?

Nem fogod elhinni, mit derített ki egy kutatócsoport. Állítólag a szőrös férfiak tovább kitartanak egy kapcsolatban, mint azok, akik rendszeresen borotválkoznak...
Hajdú Péter újra szerelmes?

Hajdú Péter újra szerelmes?

Bombaként robbant a hír nemrég, hogy zátonyra futott a magyar sztár házassága. Úgy tűnik mostanra túl van a váláson és ismét randizik.   
Charterjáratok már idén használhatják Kecskemétet

Charterjáratok már idén használhatják Ke...

Nemcsak Budapesten, az ország délibb felén is le lehet majd szállni charter repülőkkel a közeljövőben – Kecskeméten már pilótaképzés- és átképzést is terveznek.
< >