Fogaink bánják a mesterséges édesítőt
Szép és üdvös dolog, ha egészségünk és karcsú vonalaink érdekében letesszük a cukrot – de az kevésbé, hogy kalóriaszegény és mesterségesen édesített rágcsálnivalókra cseréljük azt, ugyanis a „hamis” édesítőszerek csak ártanak a fogainknak.
Ha azért vásároltunk diétás terméket, hogy ne jusson szervezetünk annyi cukorhoz, nem tettük rosszul – ám nem árt tudnunk, hogy a teljes egészségünk érdekében érdemesebb teljesen leszokni az édesítőszerekről is.
Ha ugyanis a hozzáadott cukrot kihagyjuk étrendünkből, de mesterséges édesítőszert tartalmazó alternatívákkal helyettesítjük azokat, nem járunk túl jól. Egy új tanulmány szerint a hamis édesítők a fogaink egészségét károsítják. Tudjuk, hogy a cukor rongálja a fogakat: a szájbaktériumok a cukrot savképzéshez használják, amely rontja és károsítja őket.
A cukormentes üdítők a fogzománcot károsítják a tanulmány szerint
A Melbourne-i Egyetem szájegészségügyi kutatási központjának új tanulmánya megerősítette, hogy a cukormentes ételek és italok jelentős károsodást okozhatnak a fogzománcban is.
A diétás kólához hasonló, cukormentes italok a zománc szilárdságát 30-50 százalékkal csökkentik.
A kutatók 23 különféle italt teszteltek, beleértve az üdítőket és a teljesítményfokozó folyadékokat, s kiderült: a savas adalékanyagok és az alacsony pH szint károsíthatja a zománcot, attól függetlenül, hogy tartalmaznak cukrot vagy sem.
A károsodott zománcnak pedig nagyobb az esélye arra, hogy bakteriális fertőzés illetve fogszuvasodás támadja meg.
„Sok ember nem elég óvatos – fejtette ki Eric Reynolds professzor, a tanulmány egyik szerzője, a kutatási központ vezetője. – Miközben csökkenti cukorfogyasztását, a fogszuvasodás esélyét nem mérsékeli, s bizonyos ételekben, italokban levő savak kémiai keveréke a fogerózió rongáló hatását idézi elő.”
A fogerózió akkor történik meg, amikor a sav feloldja a fog kemény szöveteit. Korai szakaszában a fogzománcon csak eróziós csíkokat okoz. Ha azonban már előrehaladottabb, érintheti a fog lágy belső részét is. A tudósok szerint a citrom- és a foszforsav váltja ki sok esetben ezt az állapotot.
Okosan tesszük tehát, ha megnézzük egy termék megvétele előtt, tartalmazza-e ezeket az összetevőket. Gyakran használják őket az üdítőkben például.
Hiába választunk cukormentes terméket, ha egyéb összetevő károsítja a fogainkat
A cukormentes élelmiszerekben, nyalókákban, cukorkákban szintén megtaláljuk őket. A kutatók 32 kereskedelemben kapható, cukormentes cukorkát teszteltek, s felfedezték, hogy a gyümölcsös ízesítésűek nagyobb mértékű károsodással jártak, mint a mentolosak.
Érdekes az is, hogy ezen termékek a címkéjük szerint cukormentesek, az egészséges fogak érdekében.
„Számos, cukrot nem tartalmazó termék, még a fogbarátnak nevezettek is, magas mennyiségben tartalmaznak citromsavat, ezért hozzájárulnak a fogerózióhoz” – összegezték a kutatók tanulmányukban.
Tehát, ahhoz, hogy fenntartsuk az egészséges fogakat, legokosabb, ha nem fogyasztunk ilyen termékeket. Ha mégis megkóstoljuk őket, utána öblítsük ki szánkat csapvízzel.
Kapcsolódó cikk:
Fogaink elárulják, hogyan étkezünk
Ha fáj a szuvas fog, már régen rossz
B.A.