Szépségfogászat - Lézerfogászat

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Kukkantsunk bele a szánkba: azoknak az embereknek, akiknek nyolc, vagy annál több fogtömésük van, 150 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy higany van a vérükben, mint akik nem rendelkeznek ennyi töméssel.

Emlékszünk-e, hányszor jártunk megközelítőleg a fogorvosnál rossz fogunk miatt? Bizonyára nem, de azt meg tudjuk számolni, hány fogtömésünk van.

Az amalgám tömésekben levő higany mennyisége – vagyis azon anyagkeveréké, melyet a leggyakrabban alkalmaznak tömésekhez -, viszonylag kicsi, ám minél több töméssel rendelkezik valaki, annál nagyobb a kockázata, hogy érzékelni fogják a fémnek való kitettség hatásait.

Akinek 8, vagy ennél több tömése van, egészen egészségtelen szintnek lehet kitéve – egyrészt legalább azért, ahogyan változik a test, állapították meg a Georgia-i Egyetem kutatói tanulmányukban, melyet a z Ecotoxicity and Environmental Safety szaklapban közöltek.

Az amalgám tömés fémek keveréke. Felük higany, kiegészülve ezüsstel, ónnal és rézzel. Immár 150 éve alkalmazzák a fogorvosok, mert tartós és olcsó.

A higanyról ugyanakkor régóta ismert, hogy nem előnyös az egészségre nézve. Károsodást okozhat az agyban, szívben, vesében, tüdőben és az immunrendszerben is, ha nagyobb mennyiségnek van kitéve a szervezet. Kis mennyiség esetén viszonylag biztonságos, használatától függően.

„Fontos, hogy az orvosok és pácienseik is tisztában legyenek mindezzel a választásaik során – mondta el Lei Yin, a Georgia-i Egyetem környezeti egészségért felelős kutatója, a tanulmány vezető szerzője sajtóközleményében. – Remek kezdő lépés ez ahhoz, hogy értékeljük a tömésanyagok potenciális kockázatát az emberek egészségére nézve.”

A tanulmányhoz a kutatók számos higanytípus szintjét elemezték 14 703 páciens szervezetében. Több csoportra osztották őket, az elsőbe azok tartoztak, akiknek nem voltak fogtöméseik, a másodikba, akiknek egytől nyolc volt, a harmadikba pedig, akiknek ennél több.

A kutatók megdöbbenve állapították meg, hogy azon embereknél, akiknek több mint 8 fogtömés került a szájába, 150 százalékkal több higany volt a vérében, mint azoknak, akiknek nem, vagy csak kevés tömésük volt. Egy átlagos amerikainak 3 tömése van, 25 százalékuknak 11 vagy ennél is több – derült ki a kutatásból.

Lei Yin hozzátette, hogy manapság a fogszuvasods az egyik legelterjedtebb krónikus betegség. Az emberek nagy többsége megtapasztalta, milyen fogtömést kapni, ám az anyag milyensége, melyet a fogorvosok használnak, többnyire nem vita tárgya.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Miért nem szabad halogatni az implantátumot?


B.A.

 

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >