Szépségfogászat - Lézerfogászat

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ígéretesnek tűnik a hormonkezelés az ínbetegségek kordában tartásában – állapították meg brazil kutatók. Egy bizonyos hormon hatásának serkentésével meglepő eredményt lehet elérni.

Úgy tűnik, egy adott hormonnal történő kezelés segítséget jelenthet az ínybetegségek kezelésében. Az ún. melanokortin agonisták megállítják a gyulladást és megőrzik a csont megfelelő állapotát az egereken végzett kísérletben, ha ezzel a hormonnal kezelik őket.

Vagyis, a hormon tevékenységének stimulálásával megelőzhető a gyulladás és egyéb hatások, melyek az ínybetegség esetén jelen vannak és könnyen fogvesztéshez vezethetnek – állapította meg az új kutatás.

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

A brazil kutatók úgy vélik, a módszer embereknél ugyanúgy beválna, mint az egerek esetében.

Az ínybetegség bakteriális fertőzés, amely vörös, csúnya, olykor vérző ínyt okoz, de csontvesztést is kiválhat. Sőt, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a vesebetegséggel és más, káros egészségügyi állapotokkal, ha hosszú ideig nem kezelik.

A Minas Gerais Szövetségi Egyetem kutatói közelmúltban lefolytatott tanulmányok alapján végeztek tesztet az egereken, mivel azok arra utaltak, hogy a melanokortin peptidek, azaz ez a bizonyos hormon képes szabályozni az ínybetegségből eredő csontvesztést.

A The FASEB Journal szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók az egereket Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktériumokkal fertőzték meg, az ínybetegség egy igen agresszív formájával. Négy csoportra osztották őket: az elsőt melanokortin agonistákkal kezelték, a másodikat semmivel, a harmadikat placebóval, a negyediket pedig meg sem fertőzték.

A kutatók elmondták: az egereknél, melyeket minden nap, egy hónapon át kezeltek hormon agonistákkal, a gyulladás csökkenése volt megfigyelhető, valamint a csontok megtartásának képessége. Azaz, a melanokortint lehet alkalmazni a betegség ellen.

„Ha kordában tartható a gyulladás ínybetegség esetén, megvan a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ún. alveoláris csontreszorpció, mely aztán fogvesztéshez vezethet. A páciensek életminősége jelentős mértékben javítható” – mondta el dr. Mila Madeira, kutató, az egyetem mikrobiológusa sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Vedd észre a fogágybetegséget!

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >