Védelem nélkül repedhet is a fog a hidegben
A megjelenésünket nagymértékben befolyásolja a fogaink külseje. Ezért lehetőség szerint minél jobban kell rájuk vigyáznunk – főleg, ha érzékenyek. Az időjárás sokszor nem kedvez ennek, s érdemes tudnunk, mivel védhetjük ki a problémás helyzeteket.
Mindenki tökéletes fogakkal születik, de sajnos idővel bármilyen probléma előjöhet velük kapcsolatban. Ezért a legtöbb, amit tehetünk, ha gyakran ellenőriztetjük őket a fogorvosnál és gondot fordítunk javíttatásukra, kezeltetésükre. Az időjárás kedvezőtlenül hathat az érzékeny fogakra.
Cikkünk előző részében az első három tippről volt szó, amellyel télen megvédhetjük a fogainkat.
Lássuk most a következő kettőt.
Az érzékeny fogak hidegben sokkal jobban fájhatnak
- Csökkentsük a szabadban töltött időt
Ha odakint fagyos az időjárás, s tisztában vagyunk azzal, hogy a fogaink érzékenyek a hidegre, kevesebb időt kell kinn töltenünk. Ha már látjuk a leheletünket, az már annak a jele, hogy okosabb a melegebb szobába behúzódni.
Ahogy más anyagokra, a fogak anyagára is jellemző a tágulás és összehúzódás, ha a hőmérséklet esik vagy emelkedik. Emiatt, ha gyorsan változik, akár kis hajszálrepedések is képződhetnek a fogak felszínén. A túlérzékeny fogaknál gyors időváltozás esetén sajnos ez előfordulhat.
Amennyiben kinn kell tartózkodnunk a nagy hidegben, célszerű olyan sálat viselnünk, amely megtartja a meleget a szánk körül.
- Alkalmazkodjon étrendünk a fogainkhoz
Ami védi a fogainkat, az általában az egészségünkre nézve is előnyös. A savas ételek nem tesznek jót a fogaknak – ezért azok fogyasztását lehetőség szerint szorítsuk le.
Nemcsak az a lényeges, hogy tudatosak legyünk az étrend dolgában – az is fontos, mikor fogyasztunk el bizonyos élelmiszereket. Ha egészségesen étkezünk, akkor a teljes szervezetet felvértezzük a hideggel szemben. Még mielőtt kiválasztunk egy diétát vagy étrendet, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal (vagy dietetikusunkkal) erről. Tartsuk szem előtt tanácsait.
A fogak védelme érdekében igyekezzünk étrendünket is megváltoztatni
Általánosságban véve, az alábbi csoportokból célszerű válogatnunk: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, sovány hús, bőr nélküli baromfi és hal, szárazbab, borsó, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek.
A rágcsálnivalók mennyiségét korlátozzuk. Ezek ugyanis – főleg az édességek -, veszélyesek lehetnek a fogainkra nézve, ha a főétkezések között fogyasztjuk őket. A főétkezések közötti időszakban több nyál termelődik, s ez sikeresen tisztítja meg a szánkat, s csökkenti a savak hatásait.
Ám ha közben rágcsálunk valamilyen nassolnivalót, sokkal kevesebb lesz a nyál. A savas környezet a szájban káros hatással lehet a fogakra és szuvasodást okozhat.
A fenti tippek figyelembevételével remélhetőleg hatékonyabban óvjuk majd a fogainkat – általában és a hideg ellen is.
Ne feledjük, hogy a fogorvosi kezelés sokkal tovább tarthat és költségesebb lehet, ha elhanyagoljuk a fogainkat!
Kapcsolódó cikk:
Vedd észre a fogágybetegséget!
B.A.