Szépségfogászat - Lézerfogászat

Visszanöveszti a fogakat egy Alzheimer-gyógyszer?

Visszanöveszti a fogakat egy Alzheimer-gyógyszer?

Megdöbbentő felfedezésre jutottak kutatók: egy gyógykészítmény, amelyet Alzheimer-kórban szenvedő betegeken kipróbáltak, serkentette a fogak újranövekedését, valamint a szuvasodó terület javulását.

Meglepődtek a King’s College London kutatói egy olyan gyógyszerrel kapcsolatban, melyet Alzheimer-kóros pácienseken próbáltak ki az orvosok. A Tideglusib nevű készítmény stimulálni látszik az őssejteket, melyeket a fog belseje tartalmaz, ezáltal új dentin képződik – amely egy ásványi anyag a fogzománc alatt.

A fogak dentinjének regenerációja új utakra léphet

A fogak dentinjének regenerációja új utakra léphet

A fogaknak eleve megvan azon képességük, hogy a dentint regenerálják, amennyiben a fog belsejét trauma vagy fertőzés éri, ám természetes módon csak egy vékony réteget képesek létrehozni, amely nem elegendő arra, hogy a mély lyukat, amelyet egy szuvasodás okoz, betöltsék.

Az új gyógyszer a jelek szerint „kikapcsol” egy enzimet – a GSK-3-at -, amely szerepet játszik a dentin formálódásában. A kutatók arra jutottak, lehetséges egy apró, lebomló szivacsot átitatni a gyógyszerrel, s behelyezni a lyukba, amely ezután kiválthatja a dentin növekedését és megjavítja a károsodást – 6 héten belül.

A miniatűr szivacsok kollagénből készülnek, azaz idővel szétmállanak, s csak az ismét egészséges fog marad a helyükön.

A fogak maguktól újranőhetnek egy Alzheimer-gyógyszernek köszönhetően

A fogak maguktól újranőhetnek egy Alzheimer-gyógyszernek köszönhetően

Paul Sharpe professzor, a tanulmány vezető szerzője – a Dental Institute és a King’s College London munkatársa – elmondta, hogy ideális esetben ezt a terméket a nagyobb szuvasodások természetes kezelésére is fordíthatják: egyben jelentené a cellulóz védelmet és a dentin visszaállítását.

Ráadásul, olyan gyógyszert alkalmaznának, amely a klinikai kísérletekben – az Alzheimer-kórra – már sikeresnek bizonyult, ezért valós lehetőséget jelent a fogászati probléma megoldására is.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Ínybetegségre hormonkezelést? 

Képesek a fogak az önjavításra?

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >