2018. 02. 27. - 10:20

5 egyszerű módszer az ínyproblémák visszafordítására

5 egyszerű módszer az ínyproblémák visszafordítására

Az egészségügyi szakértők régóta mondják, hogy a fogak ápoltsága és az általános egészségünk között van összefüggés. A rossz szájhigiénia komoly gondokat eredményezhet. Hogyan segíthetnénk a visszahúzódó íny problémán?

A megfelelő szájhigiénia és a fogak kielégítő állapota nagyon fontos. Ha ugyanis hanyagoljuk ezeket, szívbetegségekkel, terhességi komplikációkkal, valamint a rheumatoid arthritis romlásával számolhatunk.

Amennyiben azt észleljük, hogy ínyünk vérzik vagy az íny vonala visszahúzódik, természetesen felkereshetjük a fogorvost, aki akár műtétet is javasolhat.

Az olajjal öblögetés is sokat segít az íny védelmében

Az olajjal öblögetés is sokat segít az íny védelmében

Ugyanakkor néhány dolgot mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy felvegyük a harcot a plakk és a baktériumok fogakra és ínyre épülése ellen – így kevésbé lesz szükségünk operációra. A fogak megmosása alapvető szájhigiéniai dolog, de igyekezzünk az alábbi módszerekkel is élni.

1.Fogselymezés: segítségével eltávolítható az élelmiszer-maradék és a plakk-épülést is meggátoljuk. Tekerjük a fog köré a fogselymet, s mozgassuk le-fel fűrészelés-szerűen. Öblítsünk, majd ismételjük meg a műveletet. Mindezt legalább kétszer tegyük meg naponta.

2.Olajhúzás: évszázadok óta ismert gyakorlat, de az utóbbi években újra népszerű. Lényege, hogy a száj belsejét, tulajdonképpen a fogakat kókusz- vagy szezámolajjal húzogassuk át, amely olyan, mint egy antimikrobiális tisztítás. Célja pedig a baktériumok elpusztítása és az íny megerősítése.

Reggel, fogmosás előtt fontos elvégezni a műveletet. Fél-1 teáskanál olajat forgassunk körbe a szánkban, s a fogak közé is juttassuk be. Fedje be mindegyiket. Nagyjából negyed óráig végezzük az olajhúzogatást, utána köpjük ki az egészet.

Az ínyt megtámadó baktériumok ellen saját készítésű öblögetővel és pasztával is védekezhetünk

Az ínyt megtámadó baktériumok ellen saját készítésű öblögetővel és pasztával is védekezhetünk

3.C-vitamin: legyen szervezetünkben elegendő C-vitamin. Nagyon fontos ugyanis az íny egészsége szempontjából. A károsodás megelőzése és mielőbbi gyógyulása szempontjából. Segít az ínyszövet formálódásában. Növeljük a kivi, ananász, narancs, brokkoli és az eper fogyasztását. Ha ez nem elég, vitamin-kiegészítőkre lesz szükség.

4.Szájöblítés saját pasztával

Készítsünk szájöblítőt tengeri só, víz és aloe vera összekeverésével. Adjunk hozzá fertőtlenítőszereket, például kakukkfüvet, rozmaringot vagy borsmenta illóolajat.Készíthetünk szájvizet 1 rész víz és 1 rész hidrogén-peroxid alkalmazásával is.

A pasztához szódabikarbóna, tengeri só és kókuszolaj szükséges. Van másik megoldás is: fél-2 teáskanálnyi kurkumát keverjünk össze 1 evőkanál kókuszolajjal. A pasztát dörzsöljük az ínybe és hagyjuk állni rajta 10-15 percig, majd öblítsük ki.

Mindkét recept harcol az ínyben a baktériumok és a gyulladás ellen.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

5 ok, hogy megszabaduljunk a fogkőtől

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.