2018. 01. 23. - 12:30

5 ok, hogy megszabaduljunk a fogkőtől

5 ok, hogy megszabaduljunk a fogkőtől

Ha úgy gondoljuk, hogy a fogkő csúnyán mutat a fogainkon, íme még néhány indok, amiért nem árt búcsút venni tőle. 

Még ha lelkiismeretesen mossuk is a fogunkat, a dentális plakk, amely egy fakó sárga vagy fehér, tapadós anyag, felgyűlik a fogainkon. Mindez többféle baktériumfaj felhalmozódása, az ételekből származó cukorral együtt.

Ha ez a fogakon marad, ásványt képez a nyálból és a kemény, sárgás, zöldes vagy szürkés anyagból, amelynek neve calculus vagy fogkő. A fog vonala alatt és felett is kialakulhat.

A szakértő eltávolítás nagyon fontos – s ennek több oka is van.

A fogkő nemcsak csúnya - komoly gondok származhatnak belőle

A fogkő nemcsak csúnya - komoly gondok származhatnak belőle

1.A fogkő rossz leheletet eredményezhet: a fogkő felgyűlése befolyásolhatja a megfelelő fogmosást és a fogselymezést is. Az ételmaradékok ettől még a szájban maradhatnak és a baktériumok felhalmozódását okozzák. Mint tudjuk, a baktériumok és a bomló élelmiszer-részecskék a rossz lehelet fő forrásai.

2.Fogszuvasodást váltanak ki a fogakban: a fogkő a szájhigiéniára komoly hatást gyakorol. Mindez pedig a szuvasodást okozó baktériumok felhalmozódásához is hozzájárul – melyek az ételből származó cukrot savvá alakítják. Ezek fokozatosan lebontják a zománcot, s elősegítik a fogszuvasodást.

3.Veszélyt jelent az ínyre nézve: a fogkő durva felülete ideális hely a jövőbeni plakk-képződésre, és ez komolyan veszélyezteti az íny egészségét, mely pirossá és duzzadttá válhat, valamint gingivitis is kialakulhat belőle. Vérezni kezdhet és érintésre is fájdalmassá válhat. Kezelés híján periodontitishez vezethet, melyben az ínyt támogató részek károsodnak. Emellett az íny vissza is húzódhat. Mindez egyébként kellemetlen lehelettel is járhat.

4.Befolyásolja a szívet: a fogkő a baktériumok számára megfelelő helyet kínál, s ez ínybetegséget okozhat, ám tanulmányok szerint az ilyen betegséggel küzdőknek a szívproblémákra is nagyobb az esélyük. Olykor a fertőzött íny-baktériumok bejutnak a véráramba s gyulladásos reakciót váltanak ki a szervezetben – beleértve az artériákat. S ugyanezek a baktériumok okozhatnak vérrögöket is, melynek eredménye szívroham is lehet.

5.A baba egészsége veszélybe kerülhet: terhesség alatt a fogkőből származó baktérium és plakk a véráramba jutva a magzathoz is eljuthat. Tanulmányok szerint a súlyos ínybetegség köthető a koraszüléshez és az alacsony születési súlyhoz. Ritka esetben akár a baba életét is veszélybe sodorhatja.

Kapcsolódó cikk:

Mit művel a fogkő?

Romboló folyamatot indít el a fogkő

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.