Szépségfogászat - Fogpótlás

5 ok, hogy megszabaduljunk a fogkőtől

5 ok, hogy megszabaduljunk a fogkőtől

Ha úgy gondoljuk, hogy a fogkő csúnyán mutat a fogainkon, íme még néhány indok, amiért nem árt búcsút venni tőle. 

Még ha lelkiismeretesen mossuk is a fogunkat, a dentális plakk, amely egy fakó sárga vagy fehér, tapadós anyag, felgyűlik a fogainkon. Mindez többféle baktériumfaj felhalmozódása, az ételekből származó cukorral együtt.

Ha ez a fogakon marad, ásványt képez a nyálból és a kemény, sárgás, zöldes vagy szürkés anyagból, amelynek neve calculus vagy fogkő. A fog vonala alatt és felett is kialakulhat.

A szakértő eltávolítás nagyon fontos – s ennek több oka is van.

A fogkő nemcsak csúnya - komoly gondok származhatnak belőle

A fogkő nemcsak csúnya - komoly gondok származhatnak belőle

1.A fogkő rossz leheletet eredményezhet: a fogkő felgyűlése befolyásolhatja a megfelelő fogmosást és a fogselymezést is. Az ételmaradékok ettől még a szájban maradhatnak és a baktériumok felhalmozódását okozzák. Mint tudjuk, a baktériumok és a bomló élelmiszer-részecskék a rossz lehelet fő forrásai.

2.Fogszuvasodást váltanak ki a fogakban: a fogkő a szájhigiéniára komoly hatást gyakorol. Mindez pedig a szuvasodást okozó baktériumok felhalmozódásához is hozzájárul – melyek az ételből származó cukrot savvá alakítják. Ezek fokozatosan lebontják a zománcot, s elősegítik a fogszuvasodást.

3.Veszélyt jelent az ínyre nézve: a fogkő durva felülete ideális hely a jövőbeni plakk-képződésre, és ez komolyan veszélyezteti az íny egészségét, mely pirossá és duzzadttá válhat, valamint gingivitis is kialakulhat belőle. Vérezni kezdhet és érintésre is fájdalmassá válhat. Kezelés híján periodontitishez vezethet, melyben az ínyt támogató részek károsodnak. Emellett az íny vissza is húzódhat. Mindez egyébként kellemetlen lehelettel is járhat.

4.Befolyásolja a szívet: a fogkő a baktériumok számára megfelelő helyet kínál, s ez ínybetegséget okozhat, ám tanulmányok szerint az ilyen betegséggel küzdőknek a szívproblémákra is nagyobb az esélyük. Olykor a fertőzött íny-baktériumok bejutnak a véráramba s gyulladásos reakciót váltanak ki a szervezetben – beleértve az artériákat. S ugyanezek a baktériumok okozhatnak vérrögöket is, melynek eredménye szívroham is lehet.

5.A baba egészsége veszélybe kerülhet: terhesség alatt a fogkőből származó baktérium és plakk a véráramba jutva a magzathoz is eljuthat. Tanulmányok szerint a súlyos ínybetegség köthető a koraszüléshez és az alacsony születési súlyhoz. Ritka esetben akár a baba életét is veszélybe sodorhatja.

Kapcsolódó cikk:

Mit művel a fogkő?

Romboló folyamatot indít el a fogkő

B.A.

 

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >