Szépségfogászat - Fogpótlás

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

Sokunk számára mindennapos cselekedet: a higiéniánkhoz tartozik a szájvíz használata, akár napi kétszer is. Egy új kutatás szerint azonban nem árt vele vigyázni: növelheti a cukorbetegség esélyét.

A szájvíz használata sokak számára napi rutin, a fogmosás szerves része. Egy új tanulmány ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a látszólag előnyös szokás meglepő egészségügyi kockázattal járhat: növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Kutatók szerint a szájvíz napi két alkalommal történő használata rongálja a szájban levő, „barátságos” baktériumokat, amelynek eredményeképpen megváltozhat a vércukor anyagcseréje és kialakulhat a cukorbetegség – különösen azoknál, akiknél eleve nagyobb az állapot jelentkezésének a valószínűsége.

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A Birmingham-i Alabama Egyetem Patológiai Tanszéke és a Szabad Gyök Biológiai Központ munkatársa, Rakesh P. Patel, a tanulmány társszerzője és kollégái a Nitric Oxide lapban publikálták eredményeiket.

A diabétesz jellemzője a magas vércukorszint. Sajnos nagyon sok embert érint, csak Amerikában 30,3 millióan szenvednek tőle, s 84 millióan már a betegség „előszobájában” tartanak.

A cukorbetegség rizikófaktorának számít az elhízás – a szájvíz használata pedig a kutatók szerint szintén növeli a diabétesz valószínűségét.

A kutatók tanulmányuk során 1206 túlsúlyos és elhízott embert elemzett, 40 és 65 éves kor között. A tanulmány ideje alatt senki sem szenvedett diabétesztől vagy nagyobb szív- és érrendszeri betegségtől.

A kutatás keretein belül a résztvevőknek azt a kérdést is feltették, használnak-e szájvizet. 43 százalékuk mondott igent, azaz naponta legalább egyszer alkalmazott szájvizet, 22 százalékuk pedig naponta kétszer.

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Az átlagosan 3 éves nyomonkövetés ideje alatt a kutatócsoport megfigyelte, jelentkezett-e cukorbetegség vagy annak megelőző állapota a résztvevők körében.

Az eredmények meglepőek: összehasonlítva őket azokkal, akik nem használtak szájvizet, a termék napi kétszeri alkalmazóinál 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz vagy diabétesz.

Azoknál, akik kevesebb alkalommal használtak szájvizet, a kutatók nem találtak összefüggést a cukorbetegség vagy a prediabétesz között.

Az eredmények akkor is fennálltak, amikor a kutatók számításba vették a résztvevők étrendjét, a szájhigiéniát, alvási szokásaikat, gyógyszerhasználatukat, képzettségi szintjüket és jövedelmüket, valamint a vércukorszinteket.

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyünk, hogy mindig a legjobb fogkefét használjuk?

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >