2018. 01. 02. - 11:05

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

Sokunk számára mindennapos cselekedet: a higiéniánkhoz tartozik a szájvíz használata, akár napi kétszer is. Egy új kutatás szerint azonban nem árt vele vigyázni: növelheti a cukorbetegség esélyét.

A szájvíz használata sokak számára napi rutin, a fogmosás szerves része. Egy új tanulmány ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a látszólag előnyös szokás meglepő egészségügyi kockázattal járhat: növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Kutatók szerint a szájvíz napi két alkalommal történő használata rongálja a szájban levő, „barátságos” baktériumokat, amelynek eredményeképpen megváltozhat a vércukor anyagcseréje és kialakulhat a cukorbetegség – különösen azoknál, akiknél eleve nagyobb az állapot jelentkezésének a valószínűsége.

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A Birmingham-i Alabama Egyetem Patológiai Tanszéke és a Szabad Gyök Biológiai Központ munkatársa, Rakesh P. Patel, a tanulmány társszerzője és kollégái a Nitric Oxide lapban publikálták eredményeiket.

A diabétesz jellemzője a magas vércukorszint. Sajnos nagyon sok embert érint, csak Amerikában 30,3 millióan szenvednek tőle, s 84 millióan már a betegség „előszobájában” tartanak.

A cukorbetegség rizikófaktorának számít az elhízás – a szájvíz használata pedig a kutatók szerint szintén növeli a diabétesz valószínűségét.

A kutatók tanulmányuk során 1206 túlsúlyos és elhízott embert elemzett, 40 és 65 éves kor között. A tanulmány ideje alatt senki sem szenvedett diabétesztől vagy nagyobb szív- és érrendszeri betegségtől.

A kutatás keretein belül a résztvevőknek azt a kérdést is feltették, használnak-e szájvizet. 43 százalékuk mondott igent, azaz naponta legalább egyszer alkalmazott szájvizet, 22 százalékuk pedig naponta kétszer.

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Az átlagosan 3 éves nyomonkövetés ideje alatt a kutatócsoport megfigyelte, jelentkezett-e cukorbetegség vagy annak megelőző állapota a résztvevők körében.

Az eredmények meglepőek: összehasonlítva őket azokkal, akik nem használtak szájvizet, a termék napi kétszeri alkalmazóinál 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz vagy diabétesz.

Azoknál, akik kevesebb alkalommal használtak szájvizet, a kutatók nem találtak összefüggést a cukorbetegség vagy a prediabétesz között.

Az eredmények akkor is fennálltak, amikor a kutatók számításba vették a résztvevők étrendjét, a szájhigiéniát, alvási szokásaikat, gyógyszerhasználatukat, képzettségi szintjüket és jövedelmüket, valamint a vércukorszinteket.

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyünk, hogy mindig a legjobb fogkefét használjuk?

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.