Szépségfogászat - Fogpótlás

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

A szájvíznek komoly veszélye is lehet?

Sokunk számára mindennapos cselekedet: a higiéniánkhoz tartozik a szájvíz használata, akár napi kétszer is. Egy új kutatás szerint azonban nem árt vele vigyázni: növelheti a cukorbetegség esélyét.

A szájvíz használata sokak számára napi rutin, a fogmosás szerves része. Egy új tanulmány ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a látszólag előnyös szokás meglepő egészségügyi kockázattal járhat: növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Kutatók szerint a szájvíz napi két alkalommal történő használata rongálja a szájban levő, „barátságos” baktériumokat, amelynek eredményeképpen megváltozhat a vércukor anyagcseréje és kialakulhat a cukorbetegség – különösen azoknál, akiknél eleve nagyobb az állapot jelentkezésének a valószínűsége.

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A szájvíz alkalmazása sokaknak a napi rutin része fogmosás után

A Birmingham-i Alabama Egyetem Patológiai Tanszéke és a Szabad Gyök Biológiai Központ munkatársa, Rakesh P. Patel, a tanulmány társszerzője és kollégái a Nitric Oxide lapban publikálták eredményeiket.

A diabétesz jellemzője a magas vércukorszint. Sajnos nagyon sok embert érint, csak Amerikában 30,3 millióan szenvednek tőle, s 84 millióan már a betegség „előszobájában” tartanak.

A cukorbetegség rizikófaktorának számít az elhízás – a szájvíz használata pedig a kutatók szerint szintén növeli a diabétesz valószínűségét.

A kutatók tanulmányuk során 1206 túlsúlyos és elhízott embert elemzett, 40 és 65 éves kor között. A tanulmány ideje alatt senki sem szenvedett diabétesztől vagy nagyobb szív- és érrendszeri betegségtől.

A kutatás keretein belül a résztvevőknek azt a kérdést is feltették, használnak-e szájvizet. 43 százalékuk mondott igent, azaz naponta legalább egyszer alkalmazott szájvizet, 22 százalékuk pedig naponta kétszer.

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Meglepő, de nőhet a cukorbetegség esélye a szájvíz gyakori használatával

Az átlagosan 3 éves nyomonkövetés ideje alatt a kutatócsoport megfigyelte, jelentkezett-e cukorbetegség vagy annak megelőző állapota a résztvevők körében.

Az eredmények meglepőek: összehasonlítva őket azokkal, akik nem használtak szájvizet, a termék napi kétszeri alkalmazóinál 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz vagy diabétesz.

Azoknál, akik kevesebb alkalommal használtak szájvizet, a kutatók nem találtak összefüggést a cukorbetegség vagy a prediabétesz között.

Az eredmények akkor is fennálltak, amikor a kutatók számításba vették a résztvevők étrendjét, a szájhigiéniát, alvási szokásaikat, gyógyszerhasználatukat, képzettségi szintjüket és jövedelmüket, valamint a vércukorszinteket.

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyünk, hogy mindig a legjobb fogkefét használjuk?

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >