2018. 01. 25. - 10:15

Botox gátolhatja meg a fogcsikorgatást?

Botox gátolhatja meg a fogcsikorgatást?

Képes a népszerű kozmetikai eljárás meggátolni a fogcsikorgatást? Egy új kutatás erre kereste a választ. A fogak csikorgatása gyakori probléma, mely káros hatásokkal jár a fogakra nézve.

Nem kevés emberre jellemző a fogcsikorgatás. A bruxizmusnak is nevezett jelenség nagyjából a felnőttek 10 százalékát érinti. Sokaknak javasol a fogorvos éjszakára fogvédőt, amely megakadályozza a csikorgatást. Ez azonban nem mindenkinek felel meg – csökkenti a fogak és az állkapocs károsodásának esélyét, de az állkapocs fájdalma és fejfájás is előfordulhat.

Lehetőség lehet ugyanakkor egy új módszerre: egy új kutatás szerint a botox kozmetikai eljárás is segíthet a fogcsikorgatás meggátlásában.

Alvás közben sok emberre jellemző a fogcsikorgatás

Alvás közben sok emberre jellemző a fogcsikorgatás

A botox vagy onabotulinum toxin-A beinjekciózható gyógyszer, mely megelőzi az izmok összehúzódását. Leginkább a ráncok csökkentésére használják – ám néhány egészségügyi állapot, beleértve a migrént, a hiperaktív húgyhólyagot és az izommerevséget, szintén javítható a segítségével.

Az új tanulmány, mely a Neurology szaklapban jelent meg, 22 ember bevonásával tesztelte a botox hatását fogcsikorgatás esetén. A résztvevők a laboratóriumban töltöttek egy éjszakát – ahol a kutatók figyelték a fogcsikorgatást és a fog-összeszorítás szokását.

A következő napon véletlenszerűen választottak ki 13 embert, akiknek botoxot adtak – a többiek pedig placebót. Az injekciót azokba az izmokba juttatták be, melyek felelősek a rágásért.

A kutatók botox-kezelést alkalmaztak a fogcsikorgatásra

A kutatók botox-kezelést alkalmaztak a fogcsikorgatásra

Nagyjából 4-8 héttel később megkérték őket, hogy ismét töltsenek egy éjszakát a laborban. A kutatók újra értékelték a bruxizmus tüneteit.

A kutatók szerint azoknál, akik placebót kaptak, nem volt megfigyelhető javulás. Ám akiknek botoxot adtak, azoknál jelentős javulás történt.

Akik botoxot kaptak, azoknak a fájdalmuk is csökkent, a placebósoknál ebben a tekintetben nem történt változás.

Mellékhatásokról sem számoltak be – de a résztvevők közül ketten „kozmetikai elváltozást” figyeltek meg a mosolyukban. Hogy ezek jobbak vagy rosszabbak voltak, azt nem hozták nyilvánosságra.

Összességében a kutatók szerint a botox hatékonyan és biztonságosan javította a fogcsikorgatást.

Mivel erre a gyakori problémára jelenleg nincs kezelés, az eredmények meglehetősen biztatóak.

Kapcsolódó cikk:

Ha még álmunkban is a fogunkat csikorgatjuk...

Szívbetegséghez vezethet a fogak hanyagolása

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.