Szépségfogászat - Fogpótlás

Botox gátolhatja meg a fogcsikorgatást?

Botox gátolhatja meg a fogcsikorgatást?

Képes a népszerű kozmetikai eljárás meggátolni a fogcsikorgatást? Egy új kutatás erre kereste a választ. A fogak csikorgatása gyakori probléma, mely káros hatásokkal jár a fogakra nézve.

Nem kevés emberre jellemző a fogcsikorgatás. A bruxizmusnak is nevezett jelenség nagyjából a felnőttek 10 százalékát érinti. Sokaknak javasol a fogorvos éjszakára fogvédőt, amely megakadályozza a csikorgatást. Ez azonban nem mindenkinek felel meg – csökkenti a fogak és az állkapocs károsodásának esélyét, de az állkapocs fájdalma és fejfájás is előfordulhat.

Lehetőség lehet ugyanakkor egy új módszerre: egy új kutatás szerint a botox kozmetikai eljárás is segíthet a fogcsikorgatás meggátlásában.

Alvás közben sok emberre jellemző a fogcsikorgatás

Alvás közben sok emberre jellemző a fogcsikorgatás

A botox vagy onabotulinum toxin-A beinjekciózható gyógyszer, mely megelőzi az izmok összehúzódását. Leginkább a ráncok csökkentésére használják – ám néhány egészségügyi állapot, beleértve a migrént, a hiperaktív húgyhólyagot és az izommerevséget, szintén javítható a segítségével.

Az új tanulmány, mely a Neurology szaklapban jelent meg, 22 ember bevonásával tesztelte a botox hatását fogcsikorgatás esetén. A résztvevők a laboratóriumban töltöttek egy éjszakát – ahol a kutatók figyelték a fogcsikorgatást és a fog-összeszorítás szokását.

A következő napon véletlenszerűen választottak ki 13 embert, akiknek botoxot adtak – a többiek pedig placebót. Az injekciót azokba az izmokba juttatták be, melyek felelősek a rágásért.

A kutatók botox-kezelést alkalmaztak a fogcsikorgatásra

A kutatók botox-kezelést alkalmaztak a fogcsikorgatásra

Nagyjából 4-8 héttel később megkérték őket, hogy ismét töltsenek egy éjszakát a laborban. A kutatók újra értékelték a bruxizmus tüneteit.

A kutatók szerint azoknál, akik placebót kaptak, nem volt megfigyelhető javulás. Ám akiknek botoxot adtak, azoknál jelentős javulás történt.

Akik botoxot kaptak, azoknak a fájdalmuk is csökkent, a placebósoknál ebben a tekintetben nem történt változás.

Mellékhatásokról sem számoltak be – de a résztvevők közül ketten „kozmetikai elváltozást” figyeltek meg a mosolyukban. Hogy ezek jobbak vagy rosszabbak voltak, azt nem hozták nyilvánosságra.

Összességében a kutatók szerint a botox hatékonyan és biztonságosan javította a fogcsikorgatást.

Mivel erre a gyakori problémára jelenleg nincs kezelés, az eredmények meglehetősen biztatóak.

Kapcsolódó cikk:

Ha még álmunkban is a fogunkat csikorgatjuk...

Szívbetegséghez vezethet a fogak hanyagolása

B.A.

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >