Szépségfogászat - Fogpótlás

Fogak - A periocoronitis diagnózisa és kezelése

Fogak - A periocoronitis diagnózisa és kezelése

Periocoronitis esetén a bölcsességfog számára nincs elég hely ahhoz, hogy kibújjon a fog, s ennek eredménye gyulladás, fertőzés lehet a fog körüli szöveteknél.

Nem újdonság, hogy a bölcsességfogakkal komoly problémák lehetnek.

A periocoronitis lényege, hogy amikor a bölcsességfog nem tud kibújni az ínyből, vagy csupán részben, az gyulladást és fertőzést okozhat a környező szövetekben. A némileg roncsolódott ínyen ugyanis megtapadhatnak az ételmaradékok, baktériumok kezdenek el felgyűlni és fertőzés lehet belőle.

Cikkünk első felében a tünetekről esett szó.

A periocoronitis diagnózisát fogász szakember állapítja meg azzal, hogy alaposan áttekinti a bölcsességfogak állapotát, s megkeresi a periocoronitis jeleit.

Ezek közé tartozik, ha az íny gyulladtnak, vörösnek, duzzadtnak tűnik vagy váladékozik. Az íny bizonyos részeken kismértékben le is válhat.

A fogorvos röntgen segítségét is igénybe veszi annak meghatározására, hogy valóban periocoronitis okozza-e a fájdalmat, vagy más oka van, például fogszuvasodás.

Amennyiben az orvos diagnosztizálja a betegséget, kidolgoz egy kezelési tervet is az egyéni igényeknek megfelelően.

Az állapotot olykor nehéz kezelni, mivel az íny sérült, ezért a probléma teljesen nem múlik el, amíg a fog ki nem bújik, illetve a fog vagy a szövet el nem lesz távolítva.

Ha a panaszok a fog körüli részt érintik, a fogorvosnak több választási lehetősége lehet: az egyik, hogy alaposan kitisztítja a területet, a másik, hogy az ételmaradékokat eltávolítja, a harmadik a váladék eltávolítása.

Amennyiben fertőzésről van szó, antibiotikus kezelésre van szükség, esetleg egyéb gyógyszerre a fájdalom csökkentése érdekében.

Mielőtt bármilyen vény nélküli gyógyszer szedése vagy szájöblítő használata mellett döntenénk, fontos egyeztetni orvosunkkal.

Ismétlődő probléma esetén jobb a fogat eltávolítani.

A periocoronitis gyors kezelése nagyon fontos, mivel a fertőzés könnyed továbbterjedhet – a komplikációk kockázatát le kell csökkenteni.

Ha a periocoronitis bármilyen tünetét észleljük magunkon, lépjünk kapcsolatba a fogorvosunkkal, amilyen gyorsan csak lehet.

Ugyanakkor tünetmentesség esetén is lényeges fogászunkkal megnézetni a kibújóban levő bölcsességfogat, hogy követhesse a folyamatot.

Addig is…

Otthoni praktikákkal lehet enyhíteni a fájdalmat és kezelni a tünetet: ilyen a meleg, sós vizes öblítés, valamint a terület óvatos kitakarítása fogkefével – így a plakkot és az ételmaradékot is el tudjuk távolítani.

Ha 5 napon belül nincs javulás, mindenképp forduljunk fogorvosunkhoz.

Kapcsolódó cikk:

Mi a periocoronitis és mi okozza?

B.A.

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >