2018. 03. 06. - 10:40

Fogak: miért ne használjunk szívószálat?

Fogak: miért ne használjunk szívószálat?

Bármily hihetetlennek tűnik, ivási szokásainkat nem árt kétszer végiggondolnunk. A szívószál használata ugyanis sajnos rongálhatja a fogainkat.

Akár teát iszunk, akár gyümölcslét, érdemes végiggondolnunk, mivel tesszük ezt. Egy új tanulmány ugyanis rámutat arra: sokat ártunk fogainknak, ha szívószállal kortyolgatjuk az italunkat.

Ahogy eszünk és iszunk, az hatással lehet a fogak eróziójára. A Londoni Királyi Kollégium kutatói arra törekedtek, hogy rájöjjenek: mely savas ételek és italok a legrosszabbak a fogerózióra nézve, s milyen módon kell fogyasztanunk ezeket a hatás kiváltásához.

Dr. Saoirse O’Toole, a kollégium fogászati intézetének munkatársa kollégáival a British Dental Journal-ben közölte felfedezéseit.

A szívószállal nagyobb esélyünk van a fogak rongálására

A szívószállal nagyobb esélyünk van a fogak rongálására

Rámutattak: a fogerózió – melyet dentális vagy savas erózióként is ismerhetünk – akkor jelentkezik, amikor a savak bomlasztani kezdik a fogzománcot. Azt az anyagot, amely a fogak külső felét fedi. Idővel ez a fog elszíneződését váltja ki, érzékenységet okozhat, sőt akár a fog elvesztését is.

A fogerózió egyik fő oka a savas élelmiszerek és italok – az üdítő és a gyümölcslé pedig a legrosszabb választásnak számítanak ilyen szempontból.

Dr. O’Toole és kollégái felhívták a figyelmet, hogy egyes emberek, akik ilyen ételeket esznek, nem tapasztalnak fogeróziót, amely felveti a kérdést, valóban minden savas étel ilyen hatást vált-e ki.

Ehhez a kutatók egy korábbi tanulmányból vettek adatokat, amely 600 felnőtt alanyt foglalt magába. Közülük 300-nak volt komoly fogeróziója, a másik 300-nak nem. A tanulmány részeként a kutatók megkérdezték a résztvevőket, milyen gyakorisággal és miként fogyasztanak savas ételeket, italokat.

Az is érdekelte őket, hogy italaikat kortyolgatják, tartogatják-e a szájukban egy ideig.

Nem meglepő módon az elemzés kiderítette, hogy a savas ételek és italok jelentették a legnagyobb veszélyt a fogerózió szempontjából, s a közepes mértékű vagy súlyos fogerózió kockázatának főleg azok voltak kitéve – 11-szer nagyobb volt rá az esélyük -, akik napi kétszer fogyasztottak savas italt, különösen ha ezt két étkezés között tették, összehasonlítva őket az ilyen italokat kevésbé ivókkal.

A fogerózió sokkal inkább érinti a sok savas ételt és italt fogyasztókat - főleg szívószállal

A fogerózió sokkal inkább érinti a sok savas ételt és italt fogyasztókat - főleg szívószállal

A kockázat felére csökkent, ha a savas italokat étellel együtt fogyasztották az alanyok.

A kutatók megfigyelték azt is, hogy ha naponta egy vagy ennél is kevesebb savas ital került valakinek a szervezetébe, az nem volt összefüggésbe hozható a fogerózióval.

Gyakran fogyasztva a gyümölcsteák és gyümölcsös cukorkák – még a gyümölcsízű gyógykészítmények is – az erózió kockázatának tették ki a fogakat – állítják a kutatók. Ezen ételek közé sorolhatók az ecetfélék és a savanyúságok is.

Érdekes módon, ha az italokhoz savas ízeket adtak – például citromot a forró vízhez -, olyan savassá tették őket, mint egy kóla.

Mi több, kiderült, hogy a cukormentes üdítő ugyanolyan erozív a fogakra nézve, mint a cukorral édesített, s a forró italoknak nagyobb volt a veszélyük a fogak rongálása szempontjából, mint a hidegeknek.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan kezeljük a fogeróziót?

Ha elveszítjük a fog védőjét...

Vörösbor is segít elkerülni a fogszuvasodást? 

5 egyszerű módszer az ínyproblémák visszafordítására

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.