2017. 07. 31. - 16:00

Fogak: mire vigyázzon egy cukorbeteg?

Fogak: mire vigyázzon egy cukorbeteg?

Nem könnyű a diabéteszesek élete – a cukorbetegség mára valóságos népbetegségnek tekinthető, s akik ebben szenvednek, azoknak a fogaikra is fokozottan ügyelniük kell.

Aki cukorbeteg, annak számolnia kell azzal, hogy fontos számára a sport és az életmódváltás, s akár inzulinadagolásra is szüksége lehet.

Diabétesz esetén azonban fokozott óvatosság kell a fogorvosi székben is. Könnyen kialakulnak ugyanis gyulladások a szervezetében. Sokkal tovább tarthat a sebgyógyulás is. A fogorvosnak gyanús lehet, ha egy páciensénél lassan regenerálódik a seb – ilyenkor felmerülhet, hogy diabéteszben szenved.

Persze, minden fogászati beavatkozás elvégezhető a cukorbetegeken is, az implantátum-behelyezés és a fogpótlás is, valamint a lézerfogászati műtétek. Ám előtte a háziorvossal együtt be kell állítani bizonyos vérkép-paramétereket.

A kezelt cukorbetegség igen fontos egy fogászati beavatkozásnál

A kezelt cukorbetegség igen fontos egy fogászati beavatkozásnál

A szintnek stabilnak kell lennie, s fontos tudni, hogy a seb nem fog gyorsan gyógyulni.

A lézerfogászat itt is lényeges szerepet kap – ezzel a megoldással ugyanis normál esetben is hamarabb gyógyul a seb. A kezelés steril és fájdalommentes, valamint lehetőséget biztosít a diabéteszeseknek arra, hogy náluk is lerövidüljön a gyógyulás ideje.

Hasznos lehet az ózonos sebkezelés is, a sebgyógyulás gyorsítására.

Mint egyéb esetekben, a fogászaton is igen lényeges, hogy kezelt cukorbetegséggel érkezzen a beteg.

Ilyen körülmények között ugyanis kisebb ok van az aggodalomra.

A diabétesz azonban a fogorvosnál is kiderülhet – például abból, ahogyan a seb kinéz és gyógyul bölcsességfog műtétet követően.

Ha a seb lassan gyógyul és a páciensnek súlyproblémái is vannak, érdemes őt arra ösztönözni, hogy méresse meg a vércukorszintjét. Sőt, a magas vérnyomás is árulkodó lehet.

Kapcsolódó cikk:

Miért figyeljen a kismama a fogára?

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.