2017. 11. 13. - 11:00

Fogászati beavatkozás - cukorbetegséggel – 1.rész

Fogászati beavatkozás - cukorbetegséggel – 1.rész

Sajnos, igen sokan küzdenek diabétesszel manapság. A cukorbaj már-már népbetegségnek számít – s számításba kell venni a fogápolásnál, fogorvosnál is. De vajon miért?

A diabétesszel többféle nehézség is jár a mindennapokban. Egy cukorbetegnek mindig fokozottan kell figyelnie étrendjére, kiemelten fontos az életmódváltás és a testmozgás számára, arról nem beszélve, hogy sokak az inzulin adagolást sem tudják mellőzni.

Az azonban kevésbé köztudott, hogy aki diabéteszes, azzal a fogorvosnál is kicsit másképp kell bánni. Alapvető dolog, hogy egy cukorbeteg esetén a gyulladások megelőzése érdekében minden területen nagyobb odafigyelésre van szükség.

A cukorbetegekkel a fogorvosnál is körültekintőbben kell bánni

A cukorbetegekkel a fogorvosnál is körültekintőbben kell bánni

A sebgyógyulás hosszabb ideig tart a diabéteszes páciensnél. Amennyiben lassan javul egy seb, s a beteget korábban nem diagnosztizálták cukorbajjal, fel is merülhet a gyanú, hogy diabétesszel küzd.

Természetesen nem kell azt gondolni, hogy ha valaki cukorbeteg, bizonyos beavatkozásokat mellőzni kell nála. Egy lézeres fogászati műtét vagy egy fogpótlás ugyanúgy elvégezhető esetében, mint annál, aki teljesen egészséges.

Ám a vérkép beállítása nélkülözhetetlen a beavatkozás előtt. Ha stabil a vércukor szintje, akkor indulhat a kezelés – arra pedig célszerű számítani, hogy a seb lassabban fog gyógyulni.

Érdemes tudni, hogy a lézerfogászatnak itt kiemelt jelentősége van, hiszen normális esetben is hamarabb gyógyul a seb segítségével. Annak érdekében, hogy előbb felépüljön fogászati műtét után egy cukorbeteg, általában ózonos sebkezelést alkalmaznak a fogászok.

Sokat számít egyébként, hogy kezelt diabéteszről van-e szó – ha ugyanis a betegséget megfelelően szinten tartják, a fogászaton sem lehet nagyobb probléma.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Cukorbetegséggel fenyegethet a mesterséges édesítő

Diabétesz veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.