2018. 03. 01. - 10:30

Gyökérkezelés után - meddig normális a fájdalom?

Gyökérkezelés után - meddig normális a fájdalom?

A legtöbb ember sok fájdalommal és kényelmetlenség-érzettel társítja a gyökérkezelést, sőt az azt követő időszakot is. Mi számít még normálisnak a fájdalomérzetet illetően?

Számos ember tart nemcsak a gyökérkezeléstől, hanem az azt követő fájdalomtól és kellemetlenség-érzettől is. Fontos tudni, hogy míg egy bizonyos pontig még normálisnak tekinthető az érzékenység, ha túl heves vagy soká tart a fájdalom, szükség van orvosi segítségre.

A modern technológia és az érzéstelenítők használata a gyökérkezelést mára gyors, biztonságos és jellemzően fájdalommentes műveletté tette – ráadásul nagyszerű módja a fog megmentésének.

Fontos mindent megtenni azért, hogy elkerüljük a kezelést: ennek módja az, hogy ha csak egy kis fájdalmat is érzékelünk, mindjárt felkeressük a fogorvost. Így megakadályozzuk, hogy súlyosbodjon a helyzet vagy tályog keletkezzen.

A gyökérkezelés után csak a mérsékelt fájdalom és érzékenység normális

A gyökérkezelés után csak a mérsékelt fájdalom és érzékenység normális

A gyökérkezelést követően a beteg szövetet kezelik, a fog többi részét pedig megóvják.

A páciens érzéstelenítőt kap, mielőtt a beavatkozást elkezdik, így hát az nagyjából egy tömés műveletével megegyező mértékben jelent ma már kellemetlenséget.

A gyökérkezelést megismételni is lehet, ha elsőre nem sikerült.

Milyen mértékben normális a fájdalom?

A legtöbb ember kis érzékenységet tapasztal pár napig a gyökérkezelés után. Ennek oka az, hogy az íny körüli szövet duzzadt és gyulladt maradhat – bár a fogorvos eltávolította a fogból az idegeket. Amennyiben a terület gyulladt, az idegvégződések is kellemetlenséget okozhatnak. Az is előfordulhat, hogy az érzékeny szövetet tisztítás közben megsértette egy fogászati eszköz.

Megtörténhet az is, hogy átmeneti tömés nem illeszkedik megfelelően. Ha csak kicsit is magasabb a kelleténél, a rágás nem megfelelő, s a fog fájni kezdhet.

A gyökérkezelést követően a fájdalomnak és a kellemetlenségérzetnek pár napon belül el kell múlnia.

Ha nem javul az állapotunk, vagy a fájdalom súlyos, otthoni praktikákkal sem enyhül, fontos újra elmenni a fogorvoshoz.

Otthoni körülmények között vényre vagy anélkül kapható fájdalomcsillapítót is szedhetünk. Kövessük mindig megfelelően a használati utasítást.

Ha a fájdalomcsillapítók nem használnak, szintén forduljunk orvosunkhoz!

Amennyiben a fogban átmeneti tömés van vagy nem fejeződött be a teljes kezelés, fontos a fogat kímélni és lehetőleg nem rágni azon az oldalon, ahol van.

A megfelelő szájhigiéniáról pedig gondoskodni kell.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.