Szépségfogászat - Fogpótlás

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Azt alighanem mindenki tudja, hogy a nem megfelelő szájhigiénia fogszuvasodáshoz, rossz lehelethez, ínybetegséghez vezethet. Ám sajnos ennél súlyosabb problémák is lehetnek.

A fogápolás hiánya vagy a helytelen módszerek előbb-utóbb a fog szuvasodását eredményezik, de az ínybetegségek és a rossz lehelet is kéz a kézben járhatnak velük.

Mindez azonban csak a kezdet. Sajnos, sokkal súlyosabb betegségeket is eredményezhet a fogak hanyagolása.

Az egyik az Alzheimer-kór. 2010-ben a New Yorki Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy van összefüggés az ínygyulladás és az Alzheimer-kór között. Mindez azután derült ki, hogy 20 év elemzéseit felülvizsgálták.

Összevetve az 50 évesek és 70 évesek kognitív funkcióit, a kutatócsoport rájött, hogy az utóbbi életkorban az ínybetegség jelentősen köthető az alacsony kognitív funkciókhoz.

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

A tanulmány résztvevői kilencszer nagyobb valószínűséggel teljesítettek rosszabbul a kognitív, ún. számjegy-szimbólum teszten, ha az ínyük gyulladt volt.

Egy, erre a felfedezésre épülő 2013-as tanulmány 10, Alzheimerrel élő páciens agymintáit hasonlította össze a betegségben nem szenvedőkkel, s megállapította: az Alzheimereseknél jelen volt egy Porphyromonas gingivalis nevű baktérium, míg akik nem voltak betegek, azoknál ezt nem találták meg. Ez a baktérium a krónikus ínygyulladással hozható összefüggésbe.

2014-ben egy, egereken végzett tanulmány szintén megerősítette a dolgot. Elegendő tudományos bizonyítékot találtak arra nézve, hogy háromból kettő, ínybetegséget kiváltó baktérium képes mozgásra és következetesen megtalálható az agyszövetben is.

Ezek a baktériumok elhagyhatják a szájat és bejuthatnak az agyba, két fő útvonalon – mozgásuknak köszönhetően közvetlenül is elérhetik, a foggyökerek és az agyi idegek kapcsolatán át, de a vérkeringésen keresztül is eljuthatnak az agyba.

Erre jó példa, ha valakinek vérzik az ínye – az ínybetegséget okozó baktérium bekerül a véráramba, minden alkalommal, amikor megtisztítja a száját vagy ételt vesz magához.

A legutóbbi tanulmányban az egerek szájába helyezett Porphyromonas gingivalis baktérium megtalálja az útját az agyba, miután az ínybetegség kialakult.

Mi több, a kutatók szerint az agy immunrendszere által kibocsátott kémiai anyagok, válaszul a baktériumra, károsítja az agy funkcionális neuronjait, azon a területen, amely az agyban a memóriáért felelős.

A cikket a hasnyálmirigy rákkal folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >