Szépségfogászat - Fogpótlás

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Azt alighanem mindenki tudja, hogy a nem megfelelő szájhigiénia fogszuvasodáshoz, rossz lehelethez, ínybetegséghez vezethet. Ám sajnos ennél súlyosabb problémák is lehetnek.

A fogápolás hiánya vagy a helytelen módszerek előbb-utóbb a fog szuvasodását eredményezik, de az ínybetegségek és a rossz lehelet is kéz a kézben járhatnak velük.

Mindez azonban csak a kezdet. Sajnos, sokkal súlyosabb betegségeket is eredményezhet a fogak hanyagolása.

Az egyik az Alzheimer-kór. 2010-ben a New Yorki Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy van összefüggés az ínygyulladás és az Alzheimer-kór között. Mindez azután derült ki, hogy 20 év elemzéseit felülvizsgálták.

Összevetve az 50 évesek és 70 évesek kognitív funkcióit, a kutatócsoport rájött, hogy az utóbbi életkorban az ínybetegség jelentősen köthető az alacsony kognitív funkciókhoz.

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

A tanulmány résztvevői kilencszer nagyobb valószínűséggel teljesítettek rosszabbul a kognitív, ún. számjegy-szimbólum teszten, ha az ínyük gyulladt volt.

Egy, erre a felfedezésre épülő 2013-as tanulmány 10, Alzheimerrel élő páciens agymintáit hasonlította össze a betegségben nem szenvedőkkel, s megállapította: az Alzheimereseknél jelen volt egy Porphyromonas gingivalis nevű baktérium, míg akik nem voltak betegek, azoknál ezt nem találták meg. Ez a baktérium a krónikus ínygyulladással hozható összefüggésbe.

2014-ben egy, egereken végzett tanulmány szintén megerősítette a dolgot. Elegendő tudományos bizonyítékot találtak arra nézve, hogy háromból kettő, ínybetegséget kiváltó baktérium képes mozgásra és következetesen megtalálható az agyszövetben is.

Ezek a baktériumok elhagyhatják a szájat és bejuthatnak az agyba, két fő útvonalon – mozgásuknak köszönhetően közvetlenül is elérhetik, a foggyökerek és az agyi idegek kapcsolatán át, de a vérkeringésen keresztül is eljuthatnak az agyba.

Erre jó példa, ha valakinek vérzik az ínye – az ínybetegséget okozó baktérium bekerül a véráramba, minden alkalommal, amikor megtisztítja a száját vagy ételt vesz magához.

A legutóbbi tanulmányban az egerek szájába helyezett Porphyromonas gingivalis baktérium megtalálja az útját az agyba, miután az ínybetegség kialakult.

Mi több, a kutatók szerint az agy immunrendszere által kibocsátott kémiai anyagok, válaszul a baktériumra, károsítja az agy funkcionális neuronjait, azon a területen, amely az agyban a memóriáért felelős.

A cikket a hasnyálmirigy rákkal folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >