2018. 01. 04. - 10:10

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Azt alighanem mindenki tudja, hogy a nem megfelelő szájhigiénia fogszuvasodáshoz, rossz lehelethez, ínybetegséghez vezethet. Ám sajnos ennél súlyosabb problémák is lehetnek.

A fogápolás hiánya vagy a helytelen módszerek előbb-utóbb a fog szuvasodását eredményezik, de az ínybetegségek és a rossz lehelet is kéz a kézben járhatnak velük.

Mindez azonban csak a kezdet. Sajnos, sokkal súlyosabb betegségeket is eredményezhet a fogak hanyagolása.

Az egyik az Alzheimer-kór. 2010-ben a New Yorki Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy van összefüggés az ínygyulladás és az Alzheimer-kór között. Mindez azután derült ki, hogy 20 év elemzéseit felülvizsgálták.

Összevetve az 50 évesek és 70 évesek kognitív funkcióit, a kutatócsoport rájött, hogy az utóbbi életkorban az ínybetegség jelentősen köthető az alacsony kognitív funkciókhoz.

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

Nagyon kell ügyelni a fogakra - az Alzheimer-kór csak az egyik következmény lehet

A tanulmány résztvevői kilencszer nagyobb valószínűséggel teljesítettek rosszabbul a kognitív, ún. számjegy-szimbólum teszten, ha az ínyük gyulladt volt.

Egy, erre a felfedezésre épülő 2013-as tanulmány 10, Alzheimerrel élő páciens agymintáit hasonlította össze a betegségben nem szenvedőkkel, s megállapította: az Alzheimereseknél jelen volt egy Porphyromonas gingivalis nevű baktérium, míg akik nem voltak betegek, azoknál ezt nem találták meg. Ez a baktérium a krónikus ínygyulladással hozható összefüggésbe.

2014-ben egy, egereken végzett tanulmány szintén megerősítette a dolgot. Elegendő tudományos bizonyítékot találtak arra nézve, hogy háromból kettő, ínybetegséget kiváltó baktérium képes mozgásra és következetesen megtalálható az agyszövetben is.

Ezek a baktériumok elhagyhatják a szájat és bejuthatnak az agyba, két fő útvonalon – mozgásuknak köszönhetően közvetlenül is elérhetik, a foggyökerek és az agyi idegek kapcsolatán át, de a vérkeringésen keresztül is eljuthatnak az agyba.

Erre jó példa, ha valakinek vérzik az ínye – az ínybetegséget okozó baktérium bekerül a véráramba, minden alkalommal, amikor megtisztítja a száját vagy ételt vesz magához.

A legutóbbi tanulmányban az egerek szájába helyezett Porphyromonas gingivalis baktérium megtalálja az útját az agyba, miután az ínybetegség kialakult.

Mi több, a kutatók szerint az agy immunrendszere által kibocsátott kémiai anyagok, válaszul a baktériumra, károsítja az agy funkcionális neuronjait, azon a területen, amely az agyban a memóriáért felelős.

A cikket a hasnyálmirigy rákkal folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.