Szépségfogászat - Fogpótlás

Hasnyálmirigyrák: a fogápolás hiánya is kiválthatja

Hasnyálmirigyrák: a fogápolás hiánya is kiválthatja

Azt talán mindenki tudja, hogy a nem megfelelő szájhigiénia fogszuvasodással, ínybetegséggel járhat és rossz leheletet is okozhat. Ám sajnos ennél súlyosabb betegségekre is számíthatunk.  

Aki nem törődik eléggé a fogaival, vagy nem megfelelően gondozza őket, elősegíti a fogszuvasodást,  de az ínybetegségekre és a rossz leheletre is lehet számítani. Ez azonban nem minden. Jóval súlyosabb betegségeket is eredményezhet a fogak hanyagolása.

Cikkünk első részében az Alzheimer-kórral foglalkoztunk.

A fogápolás hanyagolása azonban a hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható.

Először 2007-ben találtak kapcsolatot bostoni kutatók az ínybetegség és a hasnyálmirigyrák között. A szóban forgó ínyprobléma periodontitis volt, mely a fogakat támasztó szövetet érinti, s csontvesztéssel járhat a fogak környékén.

 

Fogápolás - A hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható az ínybetegség

Fogápolás - A hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható az ínybetegség

A másik fő ínybetegség a gingivitis – ebben az esetben a fogak körüli szövet begyullad, ám ezt a kutatók nem hozták összefüggésbe a rákos megbetegedés megnövekedett kockázatával.

Azonban azt nem árt tudni, hogy a gingivitis periodontitishez vezethet, ha nem kezelik és állandósul. A gingivitis pedig úgy alakul ki, hogy a fog aljánál kialakuló plakkban levő baktériumok felgyűlnek a rossz higiéniának köszönhetően.

Az ínybetegségekről összegyűjtött elemezés, mely egy nagyméretű nyomonkövetéses tanulmányból származott, több mint 51 ezer férfi adatait tartalmazta, 1986 óta. A Harvard Közegészségügyi Iskola kutatói kiderítették, hogy azok a férfiak, akiknek ínybetegsége volt, 64 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak hasnyálmirigyrákot, mint akik nem küzdöttek ínyproblémával.

A legnagyobb veszélynek azok voltak kitéve, akik a közelmúltban veszítettek el fogat.

A tanulmány ugyanakkor nem volt képes párhuzamot vonni az egyéb száj-és fogproblémák – mint a fogszuvasodás – és a hasnyálmirigyrák között.

A kutatók szerint ugyanakkor lehet összefüggés az ínybetegséggel küzdő emberek szájában található, rákkeltő anyagok és a hasnyálmirigyrákjelentkezése között. Egyetértenek azzal, hogy ezek az összetevők – az ún. nitrozaminok – reagálhatnak a gyomorban levő, emésztő vegyi anyagokra, olyan környezetet létrehozva, amely kedvező a hasnyálmirigyrák kialakulásához.

Egy, 2012-es nyomonkövetéses tanulmány viszont nem tudta bizonyítani, hogy a periodontitis baktérium oka vagy eredménye a hasnyálmirigyráknak – csak az összefüggés volt egyértelmű.

A kutatók egyetértenek abban, hogy nem bizonyított rizikófaktorról van szó, de több tanulmányra van szükség a dolog mélyreható megértéséhez.

Kapcsolódó cikk:

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

 

 

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >