Szépségfogászat - Fogpótlás

Hasnyálmirigyrák: a fogápolás hiánya is kiválthatja

Hasnyálmirigyrák: a fogápolás hiánya is kiválthatja

Azt talán mindenki tudja, hogy a nem megfelelő szájhigiénia fogszuvasodással, ínybetegséggel járhat és rossz leheletet is okozhat. Ám sajnos ennél súlyosabb betegségekre is számíthatunk.  

Aki nem törődik eléggé a fogaival, vagy nem megfelelően gondozza őket, elősegíti a fogszuvasodást,  de az ínybetegségekre és a rossz leheletre is lehet számítani. Ez azonban nem minden. Jóval súlyosabb betegségeket is eredményezhet a fogak hanyagolása.

Cikkünk első részében az Alzheimer-kórral foglalkoztunk.

A fogápolás hanyagolása azonban a hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható.

Először 2007-ben találtak kapcsolatot bostoni kutatók az ínybetegség és a hasnyálmirigyrák között. A szóban forgó ínyprobléma periodontitis volt, mely a fogakat támasztó szövetet érinti, s csontvesztéssel járhat a fogak környékén.

 

Fogápolás - A hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható az ínybetegség

Fogápolás - A hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható az ínybetegség

A másik fő ínybetegség a gingivitis – ebben az esetben a fogak körüli szövet begyullad, ám ezt a kutatók nem hozták összefüggésbe a rákos megbetegedés megnövekedett kockázatával.

Azonban azt nem árt tudni, hogy a gingivitis periodontitishez vezethet, ha nem kezelik és állandósul. A gingivitis pedig úgy alakul ki, hogy a fog aljánál kialakuló plakkban levő baktériumok felgyűlnek a rossz higiéniának köszönhetően.

Az ínybetegségekről összegyűjtött elemezés, mely egy nagyméretű nyomonkövetéses tanulmányból származott, több mint 51 ezer férfi adatait tartalmazta, 1986 óta. A Harvard Közegészségügyi Iskola kutatói kiderítették, hogy azok a férfiak, akiknek ínybetegsége volt, 64 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak hasnyálmirigyrákot, mint akik nem küzdöttek ínyproblémával.

A legnagyobb veszélynek azok voltak kitéve, akik a közelmúltban veszítettek el fogat.

A tanulmány ugyanakkor nem volt képes párhuzamot vonni az egyéb száj-és fogproblémák – mint a fogszuvasodás – és a hasnyálmirigyrák között.

A kutatók szerint ugyanakkor lehet összefüggés az ínybetegséggel küzdő emberek szájában található, rákkeltő anyagok és a hasnyálmirigyrákjelentkezése között. Egyetértenek azzal, hogy ezek az összetevők – az ún. nitrozaminok – reagálhatnak a gyomorban levő, emésztő vegyi anyagokra, olyan környezetet létrehozva, amely kedvező a hasnyálmirigyrák kialakulásához.

Egy, 2012-es nyomonkövetéses tanulmány viszont nem tudta bizonyítani, hogy a periodontitis baktérium oka vagy eredménye a hasnyálmirigyráknak – csak az összefüggés volt egyértelmű.

A kutatók egyetértenek abban, hogy nem bizonyított rizikófaktorról van szó, de több tanulmányra van szükség a dolog mélyreható megértéséhez.

Kapcsolódó cikk:

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

Gyengülést hoz a rossz szájhigiénia

B.A.

 

 

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >