Szépségfogászat - Fogpótlás

Hogyan kezelhetők a duzzadt ízlelőbimbók?

Hogyan kezelhetők a duzzadt ízlelőbimbók?

Előfordul, hogy a nyelvünkön levő ízlelőbimbók megduzzadnak – ez nemcsak azért gond, mert ezekkel különböztetjük meg az ízeket. A probléma hátterében több dolog is állhat. Hogyan állapítja meg az orvos a diagnózist és miként kezelhető?

Az ízlelőbimbók igen apró érzékszervek a nyelvünkön. Jellemzően 1-2 hetente maguktól regenerálódnak, de megtörténhet, hogy károsodnak, megduzzadnak, égő érzést tapasztalunk.

Cikkünk első felében az okokról esett szó.

Most lássuk, miként állapítja meg az orvos a diagnózist és hogyan kezelhető az ízlelőbimbók duzzanata.

A kezelőorvos előszöris megvizsgálja a torkot és a nyelvet a duzzadt ízlelőbimbók azonosítására. A doktor számításba veszi a páciens általános egészségi állapotát, valamint a gyógyszereket, amiket szed, illetve konzultál a beteggel a tüneteiről. Az ízleléstesztet is alkalmazhatja, amelynek lényege, hogy különböző, ízesített anyagokkal ellenőrzi, mit érez a páciens.

A kezelésre mindenképp szükség van - az ízlelőbimbók duzzanata miatt ízeket se érzünk

A kezelésre mindenképp szükség van - az ízlelőbimbók duzzanata miatt ízeket se érzünk

Amennyiben az orvos nyelvrákra gyanakszik, szövettani vizsgálatot kérhet, vagyis biopsziát. A patológus mikroszkóp alatt vizsgálja meg a mintát, hogy kiderüljön, vannak-e rákos sejtek benne.

Kezelés

Az ízlelőbimbók duzzanatának kezelése mindig a mögöttes októl függ. Lehet, hogy antibiotikumot kell szedni, ha bakteriális fertőzésről van szó, vagy ínyproblémáról. Olykor az orvos egyéb alternatívákat is javasolhat, a nyelv és az ízlelőbimbó duzzanat csökkentése érdekében.

A dohányzás elhagyása is segíthet annak, akinek gondjai vannak az ízlelőbimbójával.

Egyéb megoldási lehetőségek:

Napi kétszer fogmosás és fogselymezés; speciális szájöblítő és fogkrém használata, amennyiben krónikus szájszárazság a gond; gargalizálás naponta többször meleg, sós vízzel; a duzzanatot csökkentheti, ha a nyelven jégkockákat tartogatunk egy ideig; segíthet a reflux elleni gyógykészítmények szedése; egyéni kezelésről is szó lehet, amelyből a páciens profitálhat.

Az ízlelőbimbók károsodása általában azzal jár, hogy az illető nem érzi az ételek ízét, s ez gyakran az étvágy elvesztéséhez vezet – illetve fogyáshoz. A kezelésre szükség van, mert ez az állapot nem tartható fenn sokáig.

Kapcsolódó cikk:

Duzzadt ízlelőbimbók: miért alakul ki a probléma?

5 illóolaj gyakori fogproblémákra!

B.A.

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >