Szépségfogászat - Fogpótlás

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

A fogak egészsége jóval fontosabb, mint azt gondolnánk. Egy új finn kutatás rámutatott, hogy meglepő összefüggés van az ínybetegség és bizonyos rákbetegségek kialakulása között. Sőt, a daganatból eredő halálesetekhez is köthető.

A periodontitis vagy ínybetegség a szövetek gyulladásával jellemezhető, melyek a fogak vagy az íny alapjait veszik körül. Előrehaladottabb állapotban a periodontitis gyakorlatilag megsemmisítheti az ínyt, s elkezdi megtámadni a csontot, amely a fogakat a helyükön tartja.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a 30 év feletti felnőttek 47,2 százalékának van valamilyen fokú periodontitis-e. Ez a szám a korral nő, vagyis az amerikai, 65 év feletti emberek 70,1 százaléka beteg ilyen szempontból.

S ha az ínybetegség tüneteivel nem lenne elég együtt élni,a Helsinki Egyetem és a Helsinki Egyetemi Kórház kutatói a svéd Karolinska Intézettel együttműködve kimutatták, hogy a betegségért felelős baktériumok a rák bizonyos típusait okozhatják – különös tekintettel a hasnyálmirigyrákra.

A fogínybetegség sajnos szoros összefüggésben áll a rák kialakulásával

A fogínybetegség sajnos szoros összefüggésben áll a rák kialakulásával

2017 novemberében Timo Sorsa, a Helsinki Egyetem munkatársa és csapata tanulmányt jelentetett meg, amelyben leírják: a Treponema denticola baktérium, amely a periodontitisért felelős, bizonyos ráktípusok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Megállapították, hogy a Treponema denticola és egyes gyomor- és bélrendszeri rákok, mint például a hasnyálmirigyrák, ugyanazon az enzimen osztoznak, melynek neve Treponema denticola chymotrypsin-szerű proteinas (Td-CTLP).

Az enzimet megfigyelték bizonyos rákos daganatban – jellemzően a szájban van jelen, s az ínybetegség kifejlődésében kulcsszerepet játszik.

Ezután a kutatók megvizsgálták azt a molekuláris mechanizmust, amelyek megmagyarázhatják a periodontitisért felelős baktérium és a rákos tumorok kialakulása közti összefüggést bárhol a szervezetben.

Kiderült, hogy a Td-CTLP képes aktiválni más enzimeket – a pro-MMP-8-at és a pro-MMP-9-et – amelyeket a rákos sejtek használnak „járműként”, hogy bejussanak az egészséges sejtekbe.

A Td-CTLP immunmoduláló aktivitást mutat, melynek kulcsszerepe van a kardciogenezis - vagyis a tumorképződés során kialakuló sejttömeg - elősegítésében és szabályozásában.

Láthatjuk tehát, mennyire fontos időben megvizsgáltatni az ínyünket!

Kapcsolódó cikk:

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Így kezeld az ínygyulladást házilag!

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

B.A.

 

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >