2017. 08. 07. - 12:20

Mely vitaminok kellenek a fogaknak?

Mely vitaminok kellenek a fogaknak?

Nem kérdés, hogy megfelelő táplálkozással és életmóddal hozzájárulhatunk fogaink egészségéhez. Érdemes tudni viszont, mely vitaminokból kell a legtöbb a fogaknak.

A megfelelő táplálkozás nem csupán szervezetünk egésze, hanem fogaink szempontjából is lényeges. A testnek szüksége van bizonyos alkotóelemekre, vitaminokra. A szép fogsor helyes étkezéssel, életmóddal alakítható ki, illetve így van mód annak megőrzésére is.

Gyermek- és felnőttkorban egyaránt fontos a vitaminpótlás.

Gyümölcsökkel könnyen pótolhatjuk a vitaminokat fogaink egészségéhez

Gyümölcsökkel könnyen pótolhatjuk a vitaminokat fogaink egészségéhez

A fogak mutatós külseje és egészsége szempontjából azok az alábbi vitaminok a leglényegesebbek:

-A-vitamin: a fogzománc, valamint az ínyszövetek egészségének fenntartását segíti. Tejfognál és maradandó fognál a fejlődésben nagy segítséget jelent, ugyanis A-vitamin hiány esetén a zománc károsodhat, a bőr és a nyálkahártya hajlamosabb lehet a gyulladásra, fertőzésre, a bőr is szárazzá válhat. Figyelmeztető jel, ha a nyelv be van repedezve.

Miben van A-vitamin? Nagyobb mennyiségben zöld leveles- és sárga zöldségekben, vajban, tejszínben, tojássárgájában találjuk meg.

-C-vitamin: az ínygyulladás megelőzésében és enyhítésében is élen jár. Kellő C-vitamin hiányában akár naponta is ínyvérzést tapasztalhatunk, s mivel a szervezet a folyamatos vitaminraktározásra nem képes, fontos, hogy megoldjuk étkezéssel az utánpótlást.

A fogak megfelelő fejlődéséről már gyermekkorban gondoskodni kell

A fogak megfelelő fejlődéséről már gyermekkorban gondoskodni kell

A C-vitaminhoz a citrusfélékből mindenképpen hozzájutunk, de a kivi, petrezselyem, káposzta, csipkebogyó, paradicsom, petrezselyem, feketeribiszke is ajánlott.

-B6 vitamin: az egészséges sejtműködés szempontjából igen fontos szerepe van, de a kiegyensúlyozott anyagcserét is segít fenntartani. Amennyiben a B6 vitamint nélkülözi a szervezet, a nyelv rücskössé válhat, s nagyobb esély lesz a szájban keletkező gyulladásokra.

B6 vitamint leginkább olyan ételekből szerezhetünk be, mint a rizs, lencse, borsó, bab, élesztő, teljes értékű gabonapelyhek.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.