2018. 03. 08. - 10:40

Mit együnk, ha érzékeny fogak tulajdonosai vagyunk?

Mit együnk, ha érzékeny fogak tulajdonosai vagyunk?

A fogérzékenység sajnos létező dolog, nem kevés embert érint. Előfordul, hogy a fog romlik, s fogorvoshoz kell fordulnunk miatta, ám gyakran valóban érzékeny fogak okozzák az időnkénti fájdalmat. Étkezésünkkel javíthatunk a helyzeten.

A fogérzékenység sajnos nem ritka dolog. Napjainkban szerencsére van megoldás rá, például az érzékenységet csökkentő fogkrémek formájában.

Az érzékeny fogak oka a legtöbbször az, hogy a fogzománc károsodott, s így a fog jobban ki van téve a külső hatásoknak. Bizonyára észrevettük már, hogy egyes ételektől, italoktól jobban érezzük a fog érzékenységét, míg mások egyáltalán nincsenek ránk hatással.

A fogérzékenység elkerülhető megfelelő ételekkel is

A fogérzékenység elkerülhető megfelelő ételekkel is

Az élelmiszerek és italok helyes megválasztása valóban segíthet abban, hogy a fogérzékenységet elkerüljük.

Lássuk, milyen ételek segíthetnek?

1.Magas rosttartalmú ételek: a friss illetve szárított gyümölcsök, a zöldségek – például bab, káposzta, borsó – segítenek a nyálképződésben, amely hozzájárul ahhoz, hogy ásványi anyagból védelem képződjön az érzékenységgel szemben.

2.Töltsük fel szervezetünket kalciummal, mely kulcsfontosságú összetevő a fogproblémák megelőzésében. A kalcium remek forrása a tej vagy a sajt – melyek segítenek a zománc újjáépítésében és a fogat körbevevő csont erősítésében.

A tej nemcsak gazdag kalciumforrás, segít a szájban levő pH érték csökkenésének megelőzésében. A sajt olyan, lúgos táplálék, amely filmet képez a fogak körül, s növeli a pH-szintet a szájban.

A kalciumos italok és ételek, így a tej is segíthet fogérzékenység esetén

A kalciumos italok és ételek, így a tej is segíthet fogérzékenység esetén

3.A tojás ugyancsak megelőzi a pH csökkenését. Kiváló forrása a fehérjének, kalciumnak, A-vitaminnak, D-vitaminnak, melyek a fogak ásványi anyag-ellátásához elengedhetetlenek.

4.Igyunk elég vizet: naponta 4 liter vizet kellene elfogyasztanunk. A vízivás főként evés után fontos, mert lemossa a plakkokat – ezek tapadnak a foghoz, s fájdalmat, érzékenységet váltanak ki.

Cikkünk következő részében arról lesz szó, mely ételeket kell kerülnünk fogérzékenység esetén.

Kapcsolódó cikk:

Fogak - miért ne használjunk szívóvszálat?

Öt egyszerű módszer az ínyproblémák visszaszorítására

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.