2018. 03. 13. - 10:10

Rossz a fogainknak a szénsavas víz?

Rossz a fogainknak a szénsavas víz?

Kétségtelen, hogy a szénsavas víz fogyasztása sokkal jobb, mint ha cukros üdítőket vagy energiaitalokat iszunk. Ám a savas víznek is megvannak a hátrányai – a fogainkra.

Arról talán hallottunk már, hogy a szénsavas italok magasabb savtartalmúak. Még ha egészségesebbnek is számítanak – például citromlével ízesítve -, mint egy üdítő vagy gyümölcslé, egyes tanulmányok megkérdőjelezik: vajon a szénsavas ásványvíz nem gyengíti-e a fogzománcot.

Egy új kutatás szerint a szénsavas ásványvíz általánosságban jó a fogakra nézve. A tanulmány, amely erre rámutat, eltávolított és a kutatáshoz felajánlott fogakon tesztelte, milyen mértékben van hatással rájuk a szénsavas víz.

Az ásványvíz önmagában nem tesz rosszat a fogaknak

Az ásványvíz önmagában nem tesz rosszat a fogaknak

A kérdés alapvetően az volt: megtámadja-e fogzománcot a szénsavas víz. Az eredmények alapján a víz kétféle típusának ugyanolyan hatása volt a fogzománcra. A tanulmány szerint - még ha a savas víz valóban magasabb savtartalmú is az átlagosnál – csupán víznek számít a fogak számára.

A szénsavas víz pedig sokkal előnyösebb fogyasztását tekintve, mint a cukros üdítők, gyümölcslevek. Az egészség és a fogak számára egyaránt ez a legjobb.

A fluoridos víz természetesen segít küzdeni a fogszuvasodás ellen, lemossa az ételmaradékokat, s megelőzi, hogy a száj kiszáradjon – amely a szuvasodás nagyobb esélyének teszi ki a fogakat.

Citrusfélékkel ízesítés esetén érdemes étel mellé fogyasztani az ásványvizet

Citrusfélékkel ízesítés esetén érdemes étel mellé fogyasztani az ásványvizet

Figyeljünk azonban arra, hogy a citrusfélékkel gyakran ízesített víz magasabb savtartalma rongálhatja a fogzománcot. Érdemes ételek mellé fogyasztani. Így kevésbé tesszük ki magunkat annak, hogy egész nap fogainkon maradjon – mivel evés után általában fogat mosunk.

A hozzáadott cukrot tartalmazó vizeket jobb elfelejteni – ezek csak fokozottan hozzájárulnak a fogak romlásához. 

Kapcsolódó cikk:

Vörösbor is segít elkerülni a fogszuvasodást?

Mit tegyünk, ha érzékeny fogak tulajdonosai vagyunk?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.