Szépségfogászat - Fogpótlás

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

A szájhigiénia és a megfelelő fogápolás mindenkinek alapvető érdeke. Ha ugyanis nem törődünk fogainkkal, nemcsak rossz leheletre vagy fogszuvasodásra számíthatunk. Több komoly betegség is összefüggésbe hozható vele.

Cseppet sem járunk jól hosszútávon a fogápolás hanyagolásával. Nem csupán azt kockáztatjuk hogy előbb szuvasodnak a fogaink, vagy rossz leheletünk lesz – ínybetegségek kialakulása és súlyosabb problémák is eredeztethetők belőle.

Cikkünk első két részében az Alzheimer-kórral és a hasnyálmirigy rákkal foglalkoztunk.

A fogápolás mellőzése azonban a szívbetegséggel is összefüggésbe hozható.

A dentálhigiénia és a szívbetegség szintén kéz a kézben jár.

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A 2008-as évben az MNT egy közös kutatásról számolt be, mely a Bristoli Egyetem és a dublini sebészek királyi kollégiumának munkája volt s kiderítette, hogy a vérző ínnyel rendelkező emberek, akik nem törődtek eleget a fogaikkal, növelték a szívbetegség kockázatát.

A rizikó azért emelkedett az ínyvérzéssel küzdők körében, mert egy szájban levő baktérium képes bejutni a véráramba és a vérlemezkékhez tapadni, mely vérrögöket képezhet, megszakítva a vér megfelelő áramlását a szívbe – amely szívrohamhoz vezethet.

„A száj minden valószínűség szerint a legpiszkosabb hely az ember testén – állítja dr. Steve Kerrigan a királyi kollégiumtól. – 700 különféle baktériumfaj él ugyanis a szájban.”

A Bristoli Egyetem professzora, Howard Jenkinson elárulta: a szívbetegség a legjelentősebb gyilkos a nyugati világban. Az olyan baktériumok pedig, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanguinis gyakori fertőző ágensnek számítanak, s mára felfedeztük, hogy a bakteriális fertőzések független kockázati tényezői a szívbetegségnek.”

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, miként hatnak a baktériumok a vérlemezkék által, azáltal, hogy utánozzák a véredényekben és a szívben levő nyomást. Jenkinson csapata rájött, hogy a baktériumok a vérlemezkéket használják védelmi mechanizmusként.

Azzal, hogy összeszorítják a vérlemezkéket, a baktériumok képes teljesen körülvenni magukat. A vérlemezke pedig védi a baktériumokat az immunsejtek támadásától, sőt az antibiotikumok számára is láthatatlanabbá teszi őket.

S miközben az összefüggések többségét továbbra is kutatják, a lényeg az, hogy a fogak és a száj higiéniája nem hanyagolható el – pontosan a fenti veszélyek miatt.

Fogat mosni naponta legalább kétszer kell, de javasolt a fogselyem használata és a szájvíz is.

Kapcsolódó cikk:

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

A hasnyálmirigyrákot a fogápolás hiánya is kiválthatja

B.A.

 

 

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >