2018. 01. 11. - 10:10

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

A szájhigiénia és a megfelelő fogápolás mindenkinek alapvető érdeke. Ha ugyanis nem törődünk fogainkkal, nemcsak rossz leheletre vagy fogszuvasodásra számíthatunk. Több komoly betegség is összefüggésbe hozható vele.

Cseppet sem járunk jól hosszútávon a fogápolás hanyagolásával. Nem csupán azt kockáztatjuk hogy előbb szuvasodnak a fogaink, vagy rossz leheletünk lesz – ínybetegségek kialakulása és súlyosabb problémák is eredeztethetők belőle.

Cikkünk első két részében az Alzheimer-kórral és a hasnyálmirigy rákkal foglalkoztunk.

A fogápolás mellőzése azonban a szívbetegséggel is összefüggésbe hozható.

A dentálhigiénia és a szívbetegség szintén kéz a kézben jár.

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A 2008-as évben az MNT egy közös kutatásról számolt be, mely a Bristoli Egyetem és a dublini sebészek királyi kollégiumának munkája volt s kiderítette, hogy a vérző ínnyel rendelkező emberek, akik nem törődtek eleget a fogaikkal, növelték a szívbetegség kockázatát.

A rizikó azért emelkedett az ínyvérzéssel küzdők körében, mert egy szájban levő baktérium képes bejutni a véráramba és a vérlemezkékhez tapadni, mely vérrögöket képezhet, megszakítva a vér megfelelő áramlását a szívbe – amely szívrohamhoz vezethet.

„A száj minden valószínűség szerint a legpiszkosabb hely az ember testén – állítja dr. Steve Kerrigan a királyi kollégiumtól. – 700 különféle baktériumfaj él ugyanis a szájban.”

A Bristoli Egyetem professzora, Howard Jenkinson elárulta: a szívbetegség a legjelentősebb gyilkos a nyugati világban. Az olyan baktériumok pedig, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanguinis gyakori fertőző ágensnek számítanak, s mára felfedeztük, hogy a bakteriális fertőzések független kockázati tényezői a szívbetegségnek.”

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, miként hatnak a baktériumok a vérlemezkék által, azáltal, hogy utánozzák a véredényekben és a szívben levő nyomást. Jenkinson csapata rájött, hogy a baktériumok a vérlemezkéket használják védelmi mechanizmusként.

Azzal, hogy összeszorítják a vérlemezkéket, a baktériumok képes teljesen körülvenni magukat. A vérlemezke pedig védi a baktériumokat az immunsejtek támadásától, sőt az antibiotikumok számára is láthatatlanabbá teszi őket.

S miközben az összefüggések többségét továbbra is kutatják, a lényeg az, hogy a fogak és a száj higiéniája nem hanyagolható el – pontosan a fenti veszélyek miatt.

Fogat mosni naponta legalább kétszer kell, de javasolt a fogselyem használata és a szájvíz is.

Kapcsolódó cikk:

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

A hasnyálmirigyrákot a fogápolás hiánya is kiválthatja

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.