Szépségfogászat - Fogpótlás

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

A szájhigiénia és a megfelelő fogápolás mindenkinek alapvető érdeke. Ha ugyanis nem törődünk fogainkkal, nemcsak rossz leheletre vagy fogszuvasodásra számíthatunk. Több komoly betegség is összefüggésbe hozható vele.

Cseppet sem járunk jól hosszútávon a fogápolás hanyagolásával. Nem csupán azt kockáztatjuk hogy előbb szuvasodnak a fogaink, vagy rossz leheletünk lesz – ínybetegségek kialakulása és súlyosabb problémák is eredeztethetők belőle.

Cikkünk első két részében az Alzheimer-kórral és a hasnyálmirigy rákkal foglalkoztunk.

A fogápolás mellőzése azonban a szívbetegséggel is összefüggésbe hozható.

A dentálhigiénia és a szívbetegség szintén kéz a kézben jár.

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A fogselymezés is a fogápolás fontos része

A 2008-as évben az MNT egy közös kutatásról számolt be, mely a Bristoli Egyetem és a dublini sebészek királyi kollégiumának munkája volt s kiderítette, hogy a vérző ínnyel rendelkező emberek, akik nem törődtek eleget a fogaikkal, növelték a szívbetegség kockázatát.

A rizikó azért emelkedett az ínyvérzéssel küzdők körében, mert egy szájban levő baktérium képes bejutni a véráramba és a vérlemezkékhez tapadni, mely vérrögöket képezhet, megszakítva a vér megfelelő áramlását a szívbe – amely szívrohamhoz vezethet.

„A száj minden valószínűség szerint a legpiszkosabb hely az ember testén – állítja dr. Steve Kerrigan a királyi kollégiumtól. – 700 különféle baktériumfaj él ugyanis a szájban.”

A Bristoli Egyetem professzora, Howard Jenkinson elárulta: a szívbetegség a legjelentősebb gyilkos a nyugati világban. Az olyan baktériumok pedig, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanguinis gyakori fertőző ágensnek számítanak, s mára felfedeztük, hogy a bakteriális fertőzések független kockázati tényezői a szívbetegségnek.”

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Ki hinné, hogy a szívbetegség is összefüggésbe hozható a fogakkal?

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, miként hatnak a baktériumok a vérlemezkék által, azáltal, hogy utánozzák a véredényekben és a szívben levő nyomást. Jenkinson csapata rájött, hogy a baktériumok a vérlemezkéket használják védelmi mechanizmusként.

Azzal, hogy összeszorítják a vérlemezkéket, a baktériumok képes teljesen körülvenni magukat. A vérlemezke pedig védi a baktériumokat az immunsejtek támadásától, sőt az antibiotikumok számára is láthatatlanabbá teszi őket.

S miközben az összefüggések többségét továbbra is kutatják, a lényeg az, hogy a fogak és a száj higiéniája nem hanyagolható el – pontosan a fenti veszélyek miatt.

Fogat mosni naponta legalább kétszer kell, de javasolt a fogselyem használata és a szájvíz is.

Kapcsolódó cikk:

Három súlyos betegséget is okozhat a fogápolás hiánya

A hasnyálmirigyrákot a fogápolás hiánya is kiválthatja

B.A.

 

 

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >