Szépségfogászat - Fogpótlás

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Nem számít, mennyire alaposan mossuk meg fogainkat, a fogszuvasodás veszélye ugyanúgy fennáll – jelentette ki egy fogszakember, aki szerint bizonyos ételek fogyasztása hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

A fogszuvasodás fokozott veszélyével akkor is számolnunk kell, ha alaposan mosunk fogat. Mindezt dr. Steven Lin állítja, ausztrál kutató, aki leszögezi: az, ahogyan gyermekként megtanítottak minket fogat mosni és használni a fogselymet, még nem elegendő a fogszuvasodás megelőzésére s arra, hogy a fogzománcra káros folyamatok csökkenjenek.

Hogyan lehet ezen segíteni? Dr. Lin szerint étrendünkkel. Ha ugyanis egészséges étkezési szokásokat tartunk fenn, nagy eséllyel elháríthatjuk a fogak gyengülését, egészségtelen állapotát.

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

Négy alapvető vitamint kell ennek érdekében fogyasztanunk.

„Meg fog lepni bennünket, de a fogkrém nem annyira fontos. Valójában a megfelelő tápanyag-ellátással szemben sem a fogkrém milyensége, sem a fogmosás vagy a fogselymezés nem annyira lényeges” – fejtette ki a szakember, aki a The Dental Diet című alkotás írója – megjelenése 2018-ban várható.

Dr. Steven Lin szerint négy vitamin viszont megmentheti a fogainkat. Ezek az A-, K2, D- és az E-vitamin – melyekből sajnos a modern étrendekhez szokott emberek keveset fogyasztanak napjainkban.

A-vitamin nélkül nem termelődik elég nyál, mely távoltartja a káros baktériumokat – a fogzománc fokozott veszélybe kerül. A D-vitamin az erős csontokért felelős, köztük a jó fogakért.

A fogakban is van egy kis immunrendszer, az ún. odontoblasztok – ezeknek szükségük van D-vitaminra az aktiválódáshoz. Az odontoblasztok a fogak sejtjei, melyek dentint termelnek és létfontosságúak a fogak regenerálódásához.

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

A K2 vitaminnak is komoly szerepe van: nélküle a kalcium étrend-kiegészítők haszontalanok, mivel rá van szükségünk ahhoz, hogy a kalcium megfelelő helyekre kerüljön a szervezetben.

K2-vitaminhiány esetén a testbe juttatott kalcium a vesékhez és az artériákba jut, a fogak helyett.

Az E-vitamin pedig antioxidáns, ellenőrzés alatt tartja a baktériumszintet a szánkban. A kiegészítő szabályozza a szájban az ún. mikrobiomot, mely vírusok, baktériumok és gombákat tartalmaz.

Dr. Steven Lin szerint tehát a megfelelő táp- és ásványi anyagok, valamint vitaminok sokkal nagyobb szerepet játszanak a fogak egészségében, mint a fogmosás – vagyis egy kiegyensúlyozott étrenddel rengeteget teszünk fogainkért.

Kapcsolódó cikk:

Fogak - Megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

Nátha, megfázás - lehet bűnös a fogkefe?

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >