Szépségfogászat - Fogpótlás

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Nem számít, mennyire alaposan mossuk meg fogainkat, a fogszuvasodás veszélye ugyanúgy fennáll – jelentette ki egy fogszakember, aki szerint bizonyos ételek fogyasztása hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

A fogszuvasodás fokozott veszélyével akkor is számolnunk kell, ha alaposan mosunk fogat. Mindezt dr. Steven Lin állítja, ausztrál kutató, aki leszögezi: az, ahogyan gyermekként megtanítottak minket fogat mosni és használni a fogselymet, még nem elegendő a fogszuvasodás megelőzésére s arra, hogy a fogzománcra káros folyamatok csökkenjenek.

Hogyan lehet ezen segíteni? Dr. Lin szerint étrendünkkel. Ha ugyanis egészséges étkezési szokásokat tartunk fenn, nagy eséllyel elháríthatjuk a fogak gyengülését, egészségtelen állapotát.

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

Négy alapvető vitamint kell ennek érdekében fogyasztanunk.

„Meg fog lepni bennünket, de a fogkrém nem annyira fontos. Valójában a megfelelő tápanyag-ellátással szemben sem a fogkrém milyensége, sem a fogmosás vagy a fogselymezés nem annyira lényeges” – fejtette ki a szakember, aki a The Dental Diet című alkotás írója – megjelenése 2018-ban várható.

Dr. Steven Lin szerint négy vitamin viszont megmentheti a fogainkat. Ezek az A-, K2, D- és az E-vitamin – melyekből sajnos a modern étrendekhez szokott emberek keveset fogyasztanak napjainkban.

A-vitamin nélkül nem termelődik elég nyál, mely távoltartja a káros baktériumokat – a fogzománc fokozott veszélybe kerül. A D-vitamin az erős csontokért felelős, köztük a jó fogakért.

A fogakban is van egy kis immunrendszer, az ún. odontoblasztok – ezeknek szükségük van D-vitaminra az aktiválódáshoz. Az odontoblasztok a fogak sejtjei, melyek dentint termelnek és létfontosságúak a fogak regenerálódásához.

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

A K2 vitaminnak is komoly szerepe van: nélküle a kalcium étrend-kiegészítők haszontalanok, mivel rá van szükségünk ahhoz, hogy a kalcium megfelelő helyekre kerüljön a szervezetben.

K2-vitaminhiány esetén a testbe juttatott kalcium a vesékhez és az artériákba jut, a fogak helyett.

Az E-vitamin pedig antioxidáns, ellenőrzés alatt tartja a baktériumszintet a szánkban. A kiegészítő szabályozza a szájban az ún. mikrobiomot, mely vírusok, baktériumok és gombákat tartalmaz.

Dr. Steven Lin szerint tehát a megfelelő táp- és ásványi anyagok, valamint vitaminok sokkal nagyobb szerepet játszanak a fogak egészségében, mint a fogmosás – vagyis egy kiegyensúlyozott étrenddel rengeteget teszünk fogainkért.

Kapcsolódó cikk:

Fogak - Megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

Nátha, megfázás - lehet bűnös a fogkefe?

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >