2018. 02. 26. - 10:45

Vörösbor is segít elkerülni a fogszuvasodást?

Vörösbor is segít elkerülni a fogszuvasodást?

Bizonyítékok vannak arra, hogy a bor fogyasztása jót tehet a vastagbélnek és a szívnek, valószínűleg bőséges és szerkezetileg sokszínű polifenoltartalma miatt. Kutatók szerint azonban a fogak is profitálnak belőle.

Korábban is hallhattunk már arról, hogy a bor – különösen, ha vörös – elszínezheti a fogakat. Másrészt azonban igen előnyös hatásai lehetnek.

Kutatók szerint bizonyítékok vannak rá, hogy a borfogyasztás nemcsak a szívre és a vastagbélre van jó hatással – a szájhigiéniára és a fogakra is. Ennek lehetséges oka az, hogy nagy mennyiségben tartalmaz strukturálisan különböző polifenolt.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban a kutatók leírták: hagyományosan a polifenolok bizonyos egészségügyi előnyeit annak tulajdonítják, hogy ezek az anyagok antioxidánsok, vagyis megvédik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

A jó fogakban a polifenolok is szerepet játszanak?

A jó fogakban a polifenolok is szerepet játszanak?

A közelmúltbeli tanulmány ugyanakkor arra utal: a polifenolok elősegíthetik az egészséget azáltal is, hogy aktívan kölcsönhatásba lépnek a bélben levő baktériumokkal.

Ez azért lehet igaz, mert a zöldségek és a gyümölcsök polifenolokat állítanak elő, hogy a káros baktériumok és egyéb kórokozók által okozandó fertőzéseket távoltartsák.

M. Victoria Moreno-Arribas és kollégái azt szerették volna tudni, vajon a bor és a szőlő polifenoljai megvédik-e a fogakat és az ínyt, s ez miként működik molekuláris szinten.

A kutatók két vörösbor polifenoljainak hatását ellenőrizték, ahogyan a kereskedelemben elérhető szőlőmag- és vörösbor kivonatokat is, a baktériumok tekintetében, amelyek a fogakhoz és az ínyhez tapadnak, s dentális plakkot, fogszuvasodást és periodontális megbetegedéseket okoznak.

A vörösbor fogyasztása is hozzájárulhat a fogak védelméhez

A vörösbor fogyasztása is hozzájárulhat a fogak védelméhez

Az ínyszövetet modellező sejtekkel történő munka során a kutatók rájöttek, hogy a két bor-polifenol izoltáltan – a kaffein és p-kumerinsav általánosságban jobbak voltak, mint a teljes borkivonatok abban,hogy a baktériumokat meggátolják a sejtekhez való hozzátapadásban.

Amikor Streptococcus dentisani-val kombinálták – amely orális probiotikum – a polifenolok a patogén baktériumok leküzdésében jobbnak bizonyultak.

A kutatók arra is rájöttek hogy ún. metabolitok jöttek létre, amikor elkezdődött a polifenolok emésztése a szájban, s ez felelős lehet a hatások egy részéért.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

Fogbajok: nanotechnológia segíthet a felépülésben

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.