2018. 04. 10. - 09:15

A robot eladó 90 másodperc alatt oldja meg ezt a feladatot

A robot eladó 90 másodperc alatt oldja meg ezt a feladatot

Tény és való, bizonyos munkakörökben a mesterséges intelligencia vezérelt robotok jóval gyorsabban dolgoznak, mint az ember. Egy amerikai szupermarket láncolat már velük végezteti a készlet ellenőrzését.

Míg egy embernek napokba telhet ellenőrizni egy méretes készletet az áruházban, mindezt a mesterséges intelligencia vezérelt robot kevesebb mint 1 perc alatt megoldja.
 
Az Egyesült Államokbeli Walmart szupermarket láncolat – amely az angol ASDA tulajdonosa is – elkezdte tesztelni a robotokat egyes üzleteiben. A robotok a polcokon levő készletet szkennelik: egy ilyen, 6 láb magas gép, melyet kamerákkal szereltek fel, képes a teljes készletet számba venni 90 másodperc leforgása alatt.
 
Robot szkenneli az árut a Walmart üzleteiben
Robot szkenneli az árut a Walmart üzleteiben
 
S ha már szkennelték a polcokat, a droidok képesek megmondani, hiányzik-e valami vagy át lett-e helyezve máshova – áll a Mercury News beszámolójában.
 
A robotok azt is meg tudják ítélni, hogy valamely árunak téves-e véletlenül a beárazása.
 
Amikor a gépek elvégzik a szkenelést, az eladók újrapakolhatják a polcokat és korrigálhatják a helytelen árazást is, amennyiben van ilyen. A Walmart jelenleg a kaliforniai Milpitas városában teszteli a robotokat. Az óriási cég azonban azt tervezi, több mint 50 amerikai üzletében beveti őket.
 
Két másik helyszínen, San Jose-ban is tesztelnek önálló robotokat.
 
Természetes, hogy az emberek egy része attól fél, elveszik a munkáját. Az átlagember szerint a robotok tevékenysége valóban figyelemreméltó, különösen, ha nem cserélnek le hús-vér eladót miattuk.
 
Így látja a mesterséges intelligencia vezérelt robot az árukészletet
Így látja a mesterséges intelligencia vezérelt robot az árukészletet
 
A Walmart vezetői szerint nincs tervben az eladók kiváltása robotokkal, nem céljuk változtatni a jelenlegi felálláson, ami a létszámot illeti.
 
"Igazság szerint az emberek nem túl jók abban, hogy gyorsan megállapítsák, hiányzik-e teszem azt egy Cheerios chips a polcról, vagy sem – s nem is szeretik az efféle munkákat" – mondta el Jeremy King, a Walmart amerikai technológiai és az e-kereskedelmi részleg vezetője.
 
Ilyen tekintetben a robotok valóban 50 százalékkal produktívabbak az embernél és jóval gyorsabban is mozognak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.