2018. 04. 10. - 13:15

Ismerje meg Charles-t, aki utánozza az érzelmeket

Ismerje meg Charles-t, aki utánozza az érzelmeket

Brit kutatók olyan robotot hoztak létre, mely képes ellesni és imitálni az ember érzelmeit. A mesterséges intelligencia alkotta Charles megdöbbentő dolgokat tud.

A Cambridge-i Egyetem vezető kutatói emberformájú robotot alkottak, amelyen azt tesztelik: hogyan képes egy gép válaszolni társadalmi jelekre, érzelmekre – mindezt egy áttörő projekt keretében.
 
A mesterséges intelligencia új vívmánya tehát közelebb lehet hozzánk, mint hinnénk. Az agykutató tudósok a Charles-nak nevezett robot „személyében” olyan gondolatolvasó gépet hoztak létre, amely képes leutánozni az emberi érzelmeket.
 
Mesterséges intelligencia: Charles robot képes az érzelmeket leutánozni
Mesterséges intelligencia: Charles robot képes az érzelmeket leutánozni
 
Tud boldognak, szomorúnak, zavartnak látszani, de akár unatkozni is.
 
A tudósok abban bíznak, felfedezik, vajon a gépek képesek-e reagálni az emberi érzelmekre, társadalmi jelekre emberi módon és arra biztatnak mindenkit, próbáljanak velük kapcsolatba lépni – írta meg a Cambridge News.
 
Charles-t olyan számítógépes programból rakták össze, amely kamerákhoz kapcsolódik – és képes olvasni az emberek arcáról.
 
A számítógép valójában az arc pozícióit olvassa, a szemöldököt, az állkapcsot, a szájat figyeli, majd elküldi az információt Charlesnak, amely 2-3 másodpercre utánozza a mimikát.
 
Peter Robinson professzor, a Számítástudományi és Technológiai Tanszék munkatársa elmondta: nagyon érdekli őket, vajon tudnak-e a számítógépeknek olyan képességet adni, hogy megértsék a társadalmi jeleket, az arckifejezéseket, a hanghordozást, a testtartást és a gesztikulációt. Charles-t azért hozták létre, hogy mindezt megvizsgálják.
 
A robot és az utánozandó alany a tesztelés során
A robot és az utánozandó alany a tesztelés során
 
Noha a mesterséges intelligencia vezérelt robot egyelőre  nem tökéletes ezen a téren, viselkedése egyelőre nincs kellő mértékben finomítva – ezért a Charles által utánzott mozdulatok még nem tűnnek természetesnek.
 
Az emberek valójában nagyon jók abban, hogy feltűnjön nekik: valami nem stimmel egy ember arcával, vagyis akár azt is megállapítják, hogy az illető beteg.
 
A tudós szerint egyébként a robotok igencsak érdeklik az embereket. Ha egyet kitesznek egy állványra, bizonyos, hogy tömeg állja körül rövid időn belül. Ugyanakkor, bár a robot technológia gyors tempóban halad, Peter Robinson biztos abban, hogy a robotok nem veszik át az irányítást. „Hiszen csak ki kell húzni őket az áramból” – mondta.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.